
Hoe krijg je (g)een negatief studieadvies?
Heb je aan het einde van je studieblok nog steeds een lap studiestof over? Breekt het zweet je uit als je “essay” of “tentamen” hoort? Goed nieuws (nou ja, soort van): je bent niet de enige. Steeds meer studenten knallen tegen het gevreesde negatieve studieadvies (BSA) aan. Wil je dat voor zijn? Wij – de Studentenadvocaat – hebben alles uitgezocht.

1 studiepunt te weinig: wat betekent dit voor je BSA?
Het is de grootste nachtmerrie van iedere student. Je werkt je een jaar lang helemaal kapot. Je opent je eindresultaten en ziet het meteen. Tot je schrik zie je dat je nét één studiepunt te weinig hebt om een positief BSA te krijgen. In plaats van de vereiste 45 punten, heb je er 44. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar voor veel hogescholen en universiteiten is één puntje tekort meestal einde verhaal. In dit artikel leggen we je uit wat er precies gebeurt als je één studiepunt mist voor een positief BSA, en welke mogelijkheden je nog hebt om je studie tóch voort te zetten.

Negatief bindend studieadvies (BSA): wat zijn écht de gevolgen? Wat je moet weten als eerstejaars hbo- of wo-student (2025)
Als je in je eerste jaar van het hbo of wo zit, dan weet je dat je studiepunten moet halen. De grens ligt meestal op 45 of 60 punten, afhankelijk van je opleiding. Maar wat gebeurt er nou écht als je dat puntentotaal niet haalt? En wat betekent zo'n negatief bindend studieadvies (BSA) precies voor jou? Hieronder leggen we je uit wat de gevolgen zijn, hoe je ermee kunt omgaan, en vooral: wat je rechten zijn als student.

Propedeuse HBO regels: kunnen ze leiden tot een negatief BSA?
Ben je van plan om binnenkort te beginnen aan een hbo-opleiding? Misschien zit je te denken aan hbo-rechten, of zie je jezelf al in het wit uniform bij hbo-verpleegkunde. Welke studie het ook wordt, het eerste jaar is niet niks. Nieuwe mensen, nieuwe vakken, nieuwe hoge school … én dat ene papiertje dat je wilt binnenslepen: je propedeuse (ook wel ‘P’ genoemd). Maar wat is die propedeuse nu precies, welke regels gelden er in 2025 voor het hbo en hoe voorkom je een negatief bindend studieadvies (BSA)?

In beroep na negatief bindend studieadvies, hoe werkt dat?
Een brief met de aankondiging van een negatief bindend studieadvies op de deurmat. Dat is even schrikken. Want wat nu? Ons advies: geef je niet meteen gewonnen. Je kúnt namelijk in beroep gaan, vooral als je omstandigheden hebt die verklaren waarom je studie niet zo lekker verliep. In dit artikel vertellen we je hoe je dat doet – met alle nieuwe regels en AI-fraudechecks die er tegenwoordig bij horen.

Negatief bsa en dezelfde studie, is het mogelijk?
Een negatief bindend studieadvies (BSA) – die term bezorgt veel studenten koude rillingen. Begrijpelijk, want als je te weinig studiepunten haalt in je eerste jaar, moet je in principe stoppen met je opleiding. Maar wat nou als je he-le-maal op je plek zit bij die opleiding en je tóch wilt blijven? In dit artikel lees je hoe je tóch kunt blijven, aan welke regels je moet denken en wat je opties zijn om bijvoorbeeld over te stappen naar een andere instelling.