Negatief bindend studieadvies, wat zijn de gevolgen?

BSA
negatief bindend studieadvies gevolgen

Studenten die dit jaar zijn begonnen met hun studie kunnen weer wat rustiger ademhalen. Vanwege de corona-crisis zijn de eisen met betrekking tot het negatief bindend studieadvies van hbo- en wo-opleidingen in het eerste jaar wederom iets minder streng. De grens voor het bindend studieadvies is 37,5 studiepunten. Maar wat nou als je minder dan die 37,5 punten behaald hebt aan het eind van het studiejaar? Dan heb je een negatief bindend studieadvies. Wat zijn de gevolgen daarvan? Lees snel verder, wij vertellen je er graag alles over.

Wat is een negatief bindend studieadvies?

Het negatief bindend studieadvies, ook wel BSA genoemd, houdt in dat eerstejaars studenten weggestuurd kunnen worden indien ze niet genoeg studiepunten hebben verzameld. Wat is het idee achter deze regeling? Er wordt vanuit gegaan dat studenten die niet genoeg punten halen, niet op hun plek zitten en dus beter een andere studie kunnen volgen. Een negatief bindend studieadvies heeft gevolgen voor de eerstejaars studenten. Het steeds hoger leggen van de lat is voor studenten een van de oorzaken voor het ervaren van veel stress gedurende hun eerste studiejaar. Studeren is niet alleen leuk en leerzaam, er moet ook keihard gewerkt worden.

Ben jij student en heb je een brief ontvangen met daarin een negatief bindend studieadvies en ben je het er niet mee eens? Neem contact met ons op, wij zullen dan samen met jou gaan kijken of er een oplossing voor jouw situatie is.

Negatief bindend studieadvies ter discussie? 

Er is al een tijdje discussie over het nut van het bindend studieadvies. Niet voor niets heeft de wereldwijde Corona-crisis de hele onderwijswereld op zijn kop gezet. Heeft een negatief bindend studieadvies niet te grote gevolgen voor een startende student? Krijg je een negatief bindend studieadvies, dan is nu het gevolg dat je moet stoppen met de opleiding. In de praktijk betekent dit dat ondanks dat studenten uiteindelijk toch geen diploma halen, ondanks dat ze aan een andere studie hebben kunnen beginnen en jarenlang gestudeerd hebben.

Wil je meer weten over studiepunten? Lees dan onze blog ‘Studiepunten in het hbo en wo: alles wat je moet weten’.

Goed om te weten: Vanaf 2025-2026 worden de BSA-eisen mogelijk verlaagd. Ontdek wat dit voor jou betekent in ons artikel over BSA verlaging.

Gevolgen voor universiteit bij negatief bindend studieadvies 

Hoewel het negatief bindend studieadvies en de grote gevolgen ervan al een tijdje onderwerp van discussie zijn blijft het toch van kracht. Deels komt dit omdat het financieel zinvol is voor hogescholen en universiteiten om het negatief bindend studieadvies te blijven handhaven. Zij zijn in hun financiering namelijk nog altijd afhankelijk van de prestaties van studenten. Ze ontvangen voor bachelorstudenten vaak alleen inkomsten voor de eerste drie jaar dat ze studeren. Universiteiten en hogescholen hebben er daarom ook belang bij dat studenten niet langer dan drie jaar over hun opleiding doen.

Heb je een negatief BSA gekregen van een andere universiteit en weet je niet wat je nu moet doen? Ontdek hier welke stappen je kunt nemen en welke opties je hebt om verder te studeren.

Gevolgen student bij negatief bindend studieadvies

Aan het einde van je eerste jaar krijg je dus een bindend studieadvies. Met een positief bindend studieadvies is er niets aan de hand en mag je zonder problemen door naar het tweede jaar van je opleiding. Haal je niet genoeg studiepunten in je eerste jaar, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Het gevolg van dit negatieve bindend studieadvies is dat je moet stoppen met je opleiding. Je mag je dan meestal de eerste drie jaar ook niet meer inschrijven voor deze betreffende opleiding. Zo voorkomt de hogeschool of universiteit dat je tijd verliest aan een opleiding die eigenlijk niet bij je past.

Maar wat nou als je bijvoorbeeld door persoonlijke omstandigheden niet genoeg punten hebt gehaald voor een positief bindend studieadvies? De Studentenadvocaat kan je dan helpen met beroep bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Sta je op het punt een negatief BSA te krijgen? Wist je dat je door je vóór 1 februari uit te schrijven, dit kunt voorkomen? Lees hier hoe je dit kunt aanpakken en wat de voordelen zijn.

Onterecht negatief bindend studieadvies?

Je hebt een negatief bindend studieadvies en als gevolg daarvan moet je stoppen met de opleiding. Maar wat nou als je vindt dat je onterecht een negatief bindend studieadvies hebt gekregen? Wij kunnen je hierbij hulp bieden. De Studentenadvocaat zal zorgen voor een juiste juridische basis. Zo zul jij sterker in je schoenen staan om je verhaal goed uit te kunnen leggen. Neem daarom als je een negatief bindend studieadvies hebt ontvangen en niet wil stoppen met de opleiding, direct contact met ons op. Dan helpen we je verder.

 
 
Vorige
Vorige

Eerste jaar HBO niet gehaald, wat nu?

Volgende
Volgende

Propedeuse niet gehaald na twee jaar: wat nu?