In beroep na negatief bindend studieadvies, hoe werkt dat?

BSA
in beroep na negatief bindend studieadvies

Een brief met de aankondiging van een negatief bindend studieadvies valt op je deurmat. Dat is even schrikken. Want wat nu? Ons advies: geef je niet meteen gewonnen. Want als jij goede redenen hebt waarom het zover is gekomen kun je in beroep gaan na een negatief bindend studieadvies. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Dat en meer zullen wij in dit artikel bespreken.

Een negatief bindend studieadvies gekregen?

Iedere eerstejaars student die bij een hogeschool of universiteit staat ingeschreven krijgt aan het eind van het jaar een bindend studieadvies. Dit advies wordt gegeven aan de hand van zijn of haar studievoortgang. Wanneer je aan het eind van je eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebt behaald zal de door jouw gekozen opleiding je een negatief bindend studieadvies verstrekken. In dit negatief bindend studieadvies staat onder meer dat je dient te stoppen met je studie. Lees hier welke gevolgen een negatief bindend studieadvies nog meer heeft. Als student zijnde kun je tegen het besluit van een negatief bindend studieadvies in beroep gaan.

Vanaf het studiejaar 2025-2026 gaan de regels voor het bindend studieadvies mogelijk veranderen. Gaat dat ook voor jou gelden? Lees hier meer over wat deze veranderingen inhouden en hoe ze jou kunnen beïnvloeden.

Wie kan er in beroep gaan na negatief bindend studieadvies?

Iedereen die door een beslissing van bijvoorbeeld een examencommissie of examinator rechtstreeks wordt benadeeld in de vorm van een negatief bindend studieadvies kan in beroep gaan. Dus ben jij het niet eens met het negatief bindend studieadvies omdat er bijvoorbeeld onvoldoende rekening is gehouden met jouw persoonlijke omstandigheden? Dan is het zinvol om in beroep te gaan tegen een negatief bindend studieadvies.

Lees ook: De rol van de examencommissie in de kwaliteitsborging van het onderwijs

Met welke redenen kun je in beroep gaan tegen een negatief bindend studieadvies?

Heb jij last van faalangst en ben je vaak bang dat je dichtklapt? Of vind je het moeilijk om jezelf lang te concentreren op één taak? Dat is heel vervelend. Gelukkig is jouw onderwijsinstelling wettelijk verplicht hier rekening mee te houden. Zo kan een negatief BSA worden ingetrokken wanneer je te maken hebt met vervelende omstandigheden die een causaal verband hebben met je niet-behaalde studiepunten. Denk hierbij aan persoonlijke omstandigheden zoals:

  • (Langdurige) ziekte

  • Handicap/functiebeperking

  • Psychische problemen

  • Zwangerschap

  • Bijzondere familieomstandigheden

  • Erkende bestuursfuncties

  • Het beoefenen van topsport

TIP: Wil jij in beroep gaan na een negatief bindend studieadvies? Ga dan eerst bij jezelf na of er bij jou ook sprake is van een van bovengenoemde omstandigheden. Indien dit het geval is, is de kans groot dat jij wettelijk beschermd bent.

Hoe ga je in beroep bij het CBE na negatief bindend studieadvies?

Welke juridische weg moet je bewandelen als je in beroep wilt gaan na een negatief bindend studieadvies? Dat legt De Studentenadvocaat graag aan je uit. Wanneer studenten het niet eens zijn met hun negatief bindend studieadvies kunnen zij in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Dit is een onafhankelijk beroepscollege dat bij de Wet hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek is ingesteld. Studenten kunnen hier in beroep gaan tegen bepaalde beslissingen van de examencommissie; zoals een negatief bindend studieadvies. Let op: Ga je in beroep bij het CBE? Dan mogen je argumenten niet gaan over de inhoud van bijvoorbeeld een moeilijke toets. Het mag enkel en alleen gaan over de vraag of de regels goed zijn opgevolgd door jouw onderwijsinstelling.

Hoe ga je in beroep bij het CBHO na negatief bindend studieadvies?

Is een student het niet eens met de beslissing van het CBE? Dan zou deze student ook nog in beroep kunnen gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO), in Den Haag. Dit is een onafhankelijke instantie die alle zaken van hogescholen en universiteiten behandelt. Het is tevens het hoogste rechtscollege voor het hoger onderwijs. Tegen uitspraken van deze instantie is géén beroep meer mogelijk. Het is hierbij dus erop of eronder voor een student die in beroep gaat na een negatief bindend studieadvies. Het is dus heel belangrijk dat je hierbij de juiste handvatten tot je beschikking hebt om sterker in je schoenen te kunnen staan. De Studentenadvocaat ondersteunt je graag tijdens dit proces. Neem daarom contact met ons op.

De examencommissie, het CBE en het CBHO… Duizelen al deze termen je al een beetje? Begrijpelijk! Daarom hebben wij alles wat je erover moet weten in dit blog nog eens helder voor je op een rijtje gezet.

Tips voor het in beroep gaan tegen een negatief bindend studieadvies

De Studentenadvocaat zet graag alles op alles om je te helpen bij een negatief bindend studieadvies. Daarom hebben wij een aantal tips voor het in beroep gaan tegen een negatief bindend studieadvies hieronder op een rij gezet:

  • Beschrijf duidelijk waarom jij het niet eens met de beslissing om jou een negatief BSA te geven. Gebruik hierbij niet al te veel emotie en houd het zakelijk.

  • Zorg ervoor dat je geen beschuldigende toon aanslaat richting je studie of examencommissie. Je wilt er immers voor zorgen dat je onderwijsinstelling aan jouw kant komt te staan.

  • Concentreer je op concrete feiten en lever zoveel mogelijk bewijs aan. Denk hierbij aan bewijs van artsen, psychologen of studiebegeleiders. Voeg dit bewijsmateriaal toe als bijlage.

  • Bespreek hoe je ervoor gaat zorgen dat je het komende jaar je punten wél gaat behalen. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je niet nog eens een negatief bindend studieadvies krijgt? Ga je bijvoorbeeld hulp inschakelen?

  • Vermeld ook welk besluit je verwacht van het CBE of CBHO. Wat wil jij bereiken met het in beroep gaan tegen je negatief bindend studieadvies?

Vind je het lastig om een goed beroep te schrijven voor het CBE of CBHO? Trek aan de bel, wij nemen dit graag van je over en gaan dan namens jou in beroep tegen je negatief bindend studieadvies.

Let op: Als je denkt dat je dit jaar niet genoeg studiepunten gaat halen, kun je overwegen om je vóór 1 februari uit te schrijven om een negatief BSA te voorkomen. Wil je meer weten over deze strategie? Lees hier meer over hoe en waarom dit een optie kan zijn.

Negatief BSA ontvangen? Wij helpen je met in beroep gaan!

Heb jij onverhoopt een negatief bindend studieadvies ontvangen en ben je het hier niet mee eens? Neem dan direct contact op met De Studentenadvocaat. Wij zullen jouw situatie beoordelen en kijken aan de hand daarvan wat wij voor jou kunnen betekenen. Met ons aan je zijde sta je sterker in je schoenen. En vergeet niet: niet geschoten is altijd mis.

 
 
Vorige
Vorige

Hoe krijg je (g)een negatief studieadvies?

Volgende
Volgende

Negatief bsa en dezelfde studie, is het mogelijk?