Hoe krijg je (g)een negatief studieadvies?
Heb je aan het einde van je studieblok nog steeds een lap studiestof over? Breekt het zweet je uit als je “essay” of “tentamen” hoort? Je bent niet de enige. Steeds meer studenten krijgen te maken met het gevreesde negatieve studieadvies (BSA). Wil je dat voor zijn? Wij van De Studentenadvocaat zetten het voor je op een rij.
Wat is een bindend studieadvies (BSA) en wanneer wordt het negatief?
Een BSA is een “bindende” beslissing van je opleiding na je eerste studiejaar. Bij veel hogescholen en universiteiten ligt de lat nu rond de 45 studiepunten (of zelfs 50). Vanaf studiejaar 2025-2026 kan die eis naar maximaal 30 punten dalen. Red je het niet? Dan krijg je een negatief bindend studieadvies en stopt je opleiding automatisch. Je moet vertrekken – en je mag dezelfde studie daar meestal niet meer volgen.
Tip: Check altijd de precieze norm bij jouw hogeschool of universiteit. Elke opleiding kiest een eigen grens. Sommige opleidingen hanteren 45 punten. Andere kiezen misschien 42 of 50. Vraag je studieadviseur of decaan ernaar.
Hoe krijg je een negatief studieadvies?
Kort antwoord: je haalt minder punten dan je instelling eist. Stel jouw opleiding verlangt 45 punten in het eerste jaar. Haal je er bijvoorbeeld maar 30? Dan krijg je meestal een negatief studieadvies. Zonder bijzondere redenen heb je weinig kans op uitstel. Met zo’n advies zegt je instelling: “Dit is niet de juiste studie voor jou.” Lees hier hoe het bindend studieadvies werkt.
Maar waarom halen studenten soms te weinig punten?
Te laat beginnen met leren
Vaak colleges overslaan
Geen (of chaotische) planning
Moeite met zelfstandig studeren
Stress door werk, financiële problemen of persoonlijke issues
Ondanks de beste bedoelingen kan het zomaar misgaan. Sommige studenten onderschatten de overgang van de middelbare school. Anderen hebben pech met hun gezondheid of thuissituatie. Feit blijft: weinig behaalde studiepunten geeft een groot risico op een negatief BSA. Lees ook: Wat te doen na een negatief BSA van een andere universiteit?
Hoe voorkóm je een negatief BSA?
Begin vroeg – dat is vaak het belangrijkst. Kom opdagen bij hoor- en werkcolleges, werk actief mee en houd je planning strak. Beter meteen goed aanpakken dan stressen in de laatste week. Vijf dingen die je nu al kunt doen om het roer om te gooien:
Plan vooruit
Maak een planning: noteer al je opdrachten, tentamens en andere deadlines. Arceer wat écht prioriteit heeft. En het allerbelangrijkste? Gewoon beginnen. Geen uitstelgedrag. Kom je er niet uit? Schakel op tijd je studieadviseur in. Misschien kun je extra hulp of begeleiding regelen.
Meld vervelende omstandigheden meteen
Ben je ziek? Ruzies thuis? Een familielid verloren? Neem direct contact op met de decaan of je studieadviseur. Hoe eerder ze op de hoogte zijn, hoe beter ze je kunnen helpen. Zo laat je zien dat je wel je doelen wilt halen, maar dat er iets buiten jouw controle speelt.
Omarm slimme (AI) tools, maar wéét wat je doet
Vind je studeren echt lastig? Vraag dan om bijles. Kijk ook eens naar online parafraseertools of chatbots (Gemini, ChatGPT, Perplexity, Smodin) die je helpen om ideeën te ordenen. Maar pas op met plagiaat! Gebruik een plagiaatchecker (zoals Scribbr) en lees altijd kritisch na. Met die tools kun je jezelf enorm ontlasten, maar wees zorgvuldig. Docenten kunnen AI-tools tegenwoordig goed herkennen.
Werk samen waar het kan
Zoek een studiebuddy of vorm een WhatsApp-groep met medestudenten. Deel samenvattingen (natuurlijk met bronvermelding), oefen samen tentamenvragen en leer van elkaars vragen en antwoorden. Met z’n tweeën of met een groepje studeren kan net dat zetje zijn dat je nodig hebt. In je eentje worstelen is nergens voor nodig. Hulp maakt het vaak lichter – én gezelliger.
… Maar wat gebeurt er als één van je studiegenoten fraude pleegt? Wie krijgt dan de schuld? Dat lees je in ons artikel over fraude tijdens groepsopdrachten.
Gebruik de 1-februari-regeling als plan B
Zie je rond de kerst al dat je de benodigde punten niet gaat halen? Schrijf je dan vóór 1 februari uit. Zo voorkom je een negatief BSA. Je kunt later weer opnieuw beginnen, eventueel bij een andere studie of instelling. Je kunt daarna een andere studie of hetzelfde vakgebied op een later moment oppakken – zonder de stempel van een negatief advies. Lees hier alles over deze mogelijkheid. Lees ook: Deadline inschrijven studie 2025: tot deze datum kun je je aanmelden (en wat doe je daarna).
Volg deze tips en je staat veel sterker. Liever nu die stappen nemen dan straks voor de examencommissie staan.
De gevolgen van een negatief studieadvies
Helaas, een negatief BSA is meestal einde verhaal. Je studie stopt, je onderwijsovereenkomst ook. Dezelfde studie bij die instelling opnieuw doen? Nee, dat gaat vaak niet. Wil je wél hetzelfde vakgebied proberen aan een andere hogeschool of universiteit? Dat kan, maar reken op flink wat papierwerk. En besef: ze zullen vragen waarom je moest stoppen. Je studiepunten kunnen misschien deels meetellen – maar vaak is het weer van vooraf aan beginnen.
Voorbeeld: Je studeert Psychologie aan Universiteit X. Je haalt een negatief BSA. Je wilt naar Universiteit Y voor dezelfde studie. Dat kan, maar Y kan vragen: “Waarom ben je bij X weggestuurd?” Soms beoordelen ze dan of jouw behaalde vakken genoeg overlap hebben. De kans bestaat dat je opnieuw moet beginnen. Frustrerend – maar helaas wel de realiteit. Meer weten over de gevolgen van een negatief studieadvies? Lees dit blog.
Ben jij van mening dat je onterecht een negatief studieadvies hebt gekregen? Neem dan contact op met De Studentenadvocaat, wij zullen dan samen met jou kijken of jij in aanmerking kan komen voor een uitzondering.
Ben je het oneens met je negatieve studieadvies?
Soms gooit een opleiding te snel de deur dicht. Of ze hebben jouw thuissituatie niet juist meegewogen. In zo’n geval kun je bezwaar maken. Meestal binnen 6 weken naar de examencommissie. Wie weet kom jij in aanmerkingen voor BSA uitstel.
Wordt dat afgewezen? Dan kun je beroep aantekenen bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Weer afgewezen? Dan wacht een hoger beroep bij het de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Meer weten over deze procedure? Lees dan eens dit artikel: In beroep na negatief bindend studieadvies, hoe werkt dat?
Let op: bezwaar maken is niet “even een boos briefje opsturen.” Je moet bewijzen aanvoeren en uitleggen waarom je achterstand niet aan jou ligt. Klinkt ingewikkeld? Bel De Studentenadvocaat – we helpen je.
Wat als je zonder eigen schuld te weinig punten haalde?
Niet iedereen komt in de problemen door luiheid of slechte planning. Sommige studenten ploeteren met:
Een bijbaan van 32 uur per week om rond te komen omdat ouders niets kunnen bijdragen
Ziekte
Mantelzorg
Familie-issues
Heb je dit op tijd gemeld? Dan kun je uitstel van je BSA aanvragen. Niet elke instelling is even soepel. Maar het is het proberen waard. De één is soepeler dan de ander. Zo verschillen de studieadvies-regels ook bij de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool van Rotterdam.
Kan je overstappen van hbo naar wo (of andersom) na een negatief BSA?
Sommige studenten denken dat een negatief BSA “reset” als je naar een heel andere studie switcht. Maar let op: niet elke instelling neemt je zomaar aan als je eerst weggestuurd bent. De nieuwe opleiding kan vragen naar je motivatie en studievaardigheden. Als je vage antwoorden geeft als “ik was niet zo gemotiveerd,” kweek je weinig vertrouwen. Wees eerlijk over wat er misging, en laat zien dat je plan van aanpak nu wel goed is.
Brugprogramma’s of instroomtoetsen kunnen helpen, vooral wanneer je van hbo naar wo wilt overstappen.
Vraag ook hierbij je decaan om hulp; die kan brugvakken en aanvullende eisen soms versoepelen.
Geen negatief BSA: Wat als je twijfelt over je studierichting?
Misschien vind je geneeskunde toch niet zo leuk, of is rechten saaier dan je dacht. Modder dan niet blind door. Maak gebruik van de studiekeuzecheck bij een andere opleiding – of vraag je opleiding om loopbaanbegeleiding. Soms kan een kort gesprek met een studieadviseur een wereld van verschil maken.
→ Informeer ook naar “meeloopdagen” of “proefstuderen.” Zo proost je niet alleen op theoretische folders, maar proef je de échte sfeer en hoor je verhalen van huidige studenten. Zie je dat het echt niks wordt? Dan is op tijd stoppen vaak veel slimmer dan door te gaan en een negatief BSA te krijgen.
Extra tips om negatieve studiepuntenstress te verminderen
Plan mini-deadlines – elke dag 1 uurtje aan je scriptie werkt beter dan een nacht doorhalen.
Wissel studietijd af – 45 minuten geconcentreerd, dan even 15 minuten pauze.
Zorg goed voor jezelf – Bewegen, gezond eten en genoeg slapen helpen bij het studeren.
Durf te stoppen – Merk je na een paar maanden: dit is niks voor mij? Wacht dan niet op een negatief BSA. Schrijf je dan op tijd uit en kijk verder.
Onterecht een negatief studieadvies? Trek tijdig aan de bel
Denk je dat jouw negatieve BSA onterecht is? Stuur vandaag nog een bericht naar de Studentenadvocaat voor een vrijblijvend gesprek. We bekijken jouw situatie en helpen je bij het opstellen van een bezwaar. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Met de juiste informatie en timing draai je een negatief studieadvies soms toch nog om.