
Bindend studieadvies 2025: dit moet elke student weten
Het bindend studieadvies (BSA) 2025, wat is dat nou precies en wat betekent het voor jou als student? De regels rond het BSA zijn niet altijd eenvoudig te begrijpen. Dat, terwijl ze een behoorlijk grote impact hebben op je studietraject. Om deze reden leggen wij je in dit artikel alles uit over dit hogeronderwijssysteem. Want wat houdt het bindend studieadvies 2025 eigenlijk in? Welke veranderingen staan er op de planning? En wat betekent dat voor jouw toekomstige studietraject?

Hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) op de universiteit?
Als je eerstejaars student bent – zowel op een hogeschool als universiteit – krijg je aan het einde van je eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies van je onderwijsinstelling waarin staat of je volgens hen wel of niet geschikt bent om door te gaan met jouw opleiding. Maar hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) precies op de universiteit in 2025?

Perplexity en plagiaat: wat moet je weten?
Wil je snel antwoord op ál je vragen? Perplexity maakt dat mogelijk. Met deze AI-tool krijg je in een oogwenk antwoorden op bijna elk onderwerp. Ideaal als je deadline voor een verslag of scriptie nadert. Maar kun je die info zomaar gebruiken? Hoe betrouwbaar is het? En misschien nog belangrijker: loop je het risico op plagiaat als je dit overneemt? In dit artikel vertellen we je alles over wat Perplexity is, hoe je het veilig inzet en hoe je voorkomt dat je in de problemen komt met plagiaat.

ChatGPT en plagiaat, dit moet je weten
ChatGPT: menig student heeft zich inmiddels verbaasd over de mogelijkheden van dit online AI-hulpmiddel. Niet op het gebied van wetenschap, maar vaak als middel om fraude te plegen. Voor docenten blijkt het moeilijk om de kunstmatige antwoorden te onderscheiden van echt denkwerk door studenten zelf. Essays, scripties en zelfs volledige presentaties; de gratis chatbot kan werkelijk alles voor je genereren. Is ChatGPT dan dé oplossing voor luie studenten die plagiaat willen onderzeilen? In dit artikel geven we uitgebreid antwoord op deze vraag.

Kunnen docenten ChatGPT herkennen?
Je hebt het afgelopen jaar vast wel eens gehoord van ChatGPT. Misschien heb je het zelfs al eens overwogen voor die last-minute opdracht. Maar is het echt zo onzichtbaar als het lijkt? Of kunnen docenten herkennen dat je een chatbot hebt ingeschakeld voor je essay? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en onderzoeken we hoe het zit met fraude, plagiaat en de invloed op je studieresultaten.

Plagiaat omzeilen? Met deze tips hoef je niet bang te zijn voor de plagiaatcontrole
Plagiaat betekent dat je teksten, ideeën of gedachten van iemand anders overneemt zonder de juiste bronvermelding. Dit kan zowel bewust als onbewust gebeuren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om plagiaat te voorkomen. Denk aan bronvermelding of het gebruik van een plagiaatscanner. Hiermee zie je waar jouw tekst mogelijk overeenkomsten heeft met bestaande content. In dit artikel leer je alles over de aard van plagiaat, hoe je het voorkomt en hoe technologie zoals ChatGPT hierbij een rol speelt.