Plagiaat omzeilen? Met deze tips hoef je niet bang te zijn voor de plagiaatcontrole

plagiaat omzeilen

Plagiaat is het bewust of onbewust overnemen van teksten, gedachten of ideeën zonder daarbij bronvermelding te gebruiken. Hierdoor lijkt het alsof jij de schrijver of uitvinder bent van deze ideeën, terwijl dit in sommige gevallen niet zo is. Plagiaat omzeilen kun je eenvoudig doen door bijvoorbeeld bronvermelding toe te voegen aan je tekst of een plagiaatscanner te gebruiken, die je kan helpen plagiaat te voorkomen. De plagiaatscanner is een handige tool om een plagiaatcontrole uit te voeren. Meer informatie over plagiaat, de plagiaatcontrole en plagiaat omzeilen vind je hieronder. 

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het overnemen van andermans werk in je paper of scriptie en doen alsof het je eigen werk is. Vaak worden jouw schoolopdrachten gecheckt door plagiaatscanners zoals Ephorus en Turnitin. Veel (hoge)scholen en universiteiten gebruiken deze scanners om jouw werk te vergelijken met ander bestaand werk. Daarbij kijken ze naar stukken uit de interne databases van (andere) onderwijsinstellingen, maar ook naar stukken die online te vinden zijn. Zo’n scanner laat zien waar overeenkomsten zijn aangetroffen tussen jouw stuk en ander bestaand werk.

Plagiaat wordt ook wel gekenmerkt als inbreuk op het auteursrecht. Iedereen die creëert is immers auteur en wordt daarmee direct beschermd onder dit recht.

Wanneer is iets plagiaat?

Er is een aantal vormen van plagiaat dat door plagiaatscanners opgespoord kan worden in de plagiaatcontrole. Maar hoe kun je plagiaat omzeilen? De volgende voorbeelden tonen aan waar de grens tussen een citaat en plagiaat ligt.

  • Het letterlijk overnemen van werk van iemand anders zonder bronvermelding of citaten.

  • Teksten parafraseren of samenvatten zonder de juiste bronvermelding.

  • Het parafraseren van een idee dat oorspronkelijk van een ander komt en dit uit te geven als je eigen werk.

  • Het inleveren van hetzelfde paper voor meerdere vakken.

  • Het herformuleren van verschillende onderzoeken zonder bronvermelding en eigen onderzoek.

  • Het gebruiken van beweringen in de tekst uit onderzoeken die niet bestaan. 

  • Onjuiste informatie geven over de originele bron (direct geciteerd of in je eigen woorden vermeld).

  • Het volledig aanleveren van werk van iemand anders en er je eigen naam onder zetten.

  • Teksten overnemen uit andermans werk, waarbij in iedere zin een ander woord staat om zo een hoog percentage in de plagiaatscanner te voorkomen. 

De verschillende plagiaatscanners

Bijna elke hogeschool of universiteit maakt gebruik van plagiaatscanners om plagiaat op te sporen middels de plagiaatcontrole. Op het moment dat jij je scriptie digitaal inlevert bij je onderwijsinstelling, wordt deze automatisch verwerkt in de plagiaatcontrole. Veelgebruikte plagiaatscanners zijn Ephorus en Turnitin. Deze tools scannen je scriptie of essay op plagiaat door de inhoud te vergelijken met andere scripties, wetenschappelijke publicaties en diverse bronnen op het internet.

 De grootte en inhoud van de databases verschilt per plagiaatscanner. Sommige databases, bevatten alleen websites, terwijl andere plagiaatscanners ook boeken, wetenschappelijke artikelen en eerder geüploade documenten bevatten. Hoe groter de database, des te groter de kans dat er ’plagiaat’ gevonden wordt en plagiaat omzeilen lastiger wordt.

Kun je een plagiaatscanner omzeilen?

Plagiaatscanners worden steeds slimmer en de databases worden alsmaar groter, waardoor plagiaat omzeilen steeds lastiger wordt. Al geruime tijd worden scripties en andere papers opgeslagen in de databases van onderwijsinstellingen en soms ook gedeeld met andere hogescholen en universiteiten. Het is wel handig om zelf een plagiaatscanner te gebruiken voordat je je scriptie of paper inlevert. Met de plagiaatcontrole weet je wat je eventueel nog kunt aanpassen.

Hoeveel ‘plagiaat’ is toegestaan?

Het plagiaatpercentage geeft aan welk percentage van jouw essay of scriptie is teruggevonden tijdens de plagiaatcontrole in de plagiaatscanner. Heb je een percentage van 12%? Dan komt 12% overeen met andere bestaande stukken die online en in andere databases zijn gevonden. Het percentage plagiaat dat jouw tekst volgens jouw onderwijsinstelling mag bevatten is in principe 0%. Omdat echter niet alle overeenkomsten in jouw tekst per definitie plagiaat zijn, zegt een score van meer dan 0% nog niet alles. Elke overeenkomst in jouw tekst moet accuraat beoordeeld worden door je docent of de examencommissie.

Wanneer pleeg je géén plagiaat?

Wanneer je correct citeert en een adequate bronvermelding aanhoudt, pleeg je geen plagiaat en hoef je je in principe niet zorgen te maken over plagiaat omzeilen. Ook als je schrijft over je eigen persoonlijke ervaringen of resultaten naar aanleiding van je eigen onderzoek, pleeg je geen plagiaat. Het gebruik van eigen afbeeldingen, diagrammen en tabellen wordt niet aangemerkt als plagiaat. Als je zelf de oorspronkelijke schrijver bent en je correcte bronvermelding aanhoudt, wordt dit niet aangemerkt als plagiaat en hoef je in principe niet plagiaat te omzeilen.

Hoe kan ik plagiaat omzeilen?

Je kunt plagiaat voorkomen door bronvermelding op de juiste manier toe te passen in je teksten. Dit moet je doen als je exacte woorden kopieert of een deel van een ander onderzoek of document parafraseert of samenvat. Maar ook wanneer je bestaande afbeeldingen, illustraties, tabellen of diagrammen gebruikt. Bij het parafraseren is het belangrijk om te weten wanneer het als plagiaat wordt beschouwd. Lees hier hoe je correct kunt parafraseren om te voorkomen dat je onbewust plagiaat pleegt.

Welke regels gelden er wat betreft de bronvermelding?

Het gebruik van bronvermelding op de juiste manier moet plagiaat voorkomen. Hierdoor hoef je geen zorgen te maken over plagiaat omzeilen. Middels bronvermelding geef je als schrijver erkenning aan de (wetenschappelijke) bron. Daarnaast gebruik je wetenschappelijke artikelen omdat deze betrouwbaar zijn. Bij een wetenschappelijke bron is de kennis onderbouwd door middel van onderzoek. Door meerdere wetenschappelijke bronnen te gebruiken en deze te combineren, kun je je eigen conclusies trekken en dit vermelden in je scriptie of essay. Je kunt bronnen in je tekst vermelden door ze bijvoorbeeld samen te vatten, te parafraseren of te citeren (APA-stijl). 

Hulp nodig bij beschuldiging van plagiaat? Kies voor De Studentenadvocaat

Wanneer je door de examencommissie van jouw hogeschool of universiteit wordt beschuldigd van plagiaat, kan dit het einde betekenen van jouw studentencarrière. Met de hulp van de Studentenadvocaat hoeft dat echter niet het geval te zijn.

Als je meent dat je onterecht van plagiaat wordt beschuldigd en in beroep wilt gaan, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Ontdek hier wat je kunt verwachten tijdens een hoorzitting wegens plagiaat.

De Studentenadvocaat heeft veel ervaring met uiteenlopende plagiaatzaken en probeert altijd het best mogelijke resultaat voor je te behalen. Neem daarom contact met ons op.

 
 
Vorige
Vorige

De doorstroomnorm in plaats van het bindend studieadvies, wat houdt het in?

Volgende
Volgende

Ephorus: wat houdt de tool in en hoe werkt de plagiaatcontrole?