Hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) op de universiteit?

BSA universiteit

Als je eerstejaars student bent – zowel op een hogeschool als universiteit ­– krijg je aan het einde van je eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies van je onderwijsinstelling waarin staat of je volgens hen wel of niet geschikt bent om door te gaan met jouw opleiding. Maar hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) precies op de universiteit? We leggen het hieronder aan je uit, zodat je weet wat je kan verwachten.

Wat is het bindend studieadvies (BSA)?

Een BSA op de universiteit én hogeschool is een beslissing van je onderwijsinstelling over de voortgang van jouw opleiding. Elke student krijgt een studieadvies aan het einde van het eerste studiejaar. Als je voldoende studiepunten hebt behaald, dan ontvang je een positief studieadvies en is er verder niets aan de hand: je mag door naar het tweede jaar. Maar wat nou als je de verplichte hoeveelheid studiepunten niet hebt behaald? Dan ontvang je een negatief BSA van je universiteit en moet je in de meeste gevallen per direct stoppen met je opleiding.

Heb je een negatief BSA ontvangen van een andere universiteit en weet je nu niet zeker wat je het best kunt doen? Lees hier meer over wat je kunt doen na een negatief BSA van een andere universiteit.

Het bindend studieadvies (BSA) op universiteiten wordt doorgaans uitgereikt door de Commissie Studieadvies Eerste Jaar. Ontvang je een negatief BSA, dan kun je je meestal gedurende drie jaar niet inschrijven voor dezelfde voltijdse bacheloropleiding op dezelfde universiteit. De decaan van je faculteit kan ook besluiten om het negatieve BSA toe te passen op één of meer bacheloropleidingen op de faculteit waarvan het studieprogramma van het eerste jaar grotendeels overlap heeft met je bacheloropleiding.

Wat is de norm voor het BSA aan de universiteit?

Om aan het eind van het eerste studiejaar een positief studieadvies te krijgen, is er op elke universiteit een BSA-norm. Deze norm wordt uitgedrukt in het minimaal te behalen aantal studiepunten (EC). Voldoe je niet aan de BSA-norm dan krijg je een negatief advies en moet je de opleiding in veel gevallen verlaten, tenzij er persoonlijke omstandigheden spelen. De BSA-norm varieert per opleiding en universiteit, maar ligt altijd tussen de 39 en 45 EC.

Waarom het bindend studieadvies op de universiteit?

Het eerste studiejaar staat in het teken van oriëntatie. Studenten kunnen zich in het eerste jaar goed oriënteren op de inhoud, het niveau en de opzet van de opleiding. Het doel van het BSA op de universiteit is dat studenten die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt of de opleiding niet aankunnen, tijdig switchen naar een andere studie. Met het BSA wil de universiteit eerstejaarsstudenten stimuleren om alle prioriteit aan de studie te geven.

Regels rondom het BSA op de universiteit

Alle regels die gelden bij een BSA op de universiteit staan in de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding. Jouw onderwijsinstelling moet – als ze je een BSA sturen – met een aantal zaken rekening houden, zoals:

  • Je moet voldoende studiebegeleiding hebben gehad van jouw decaan. 

  • Je moet na het eerste semester een waarschuwing hebben gekregen. Je bent dan op de hoogte dat je in de toekomst een negatief BSA op de universiteit kunt krijgen. Je kunt dan binnen een bepaalde termijn je resultaten verbeteren. 

  • Er moet gekeken worden naar je persoonlijke omstandigheden, zoals een handicap, ziekte of bijzondere familieomstandigheden. 

  • Je hebt altijd het recht om gehoord te worden. 

  • Het negatief BSA mag uiterlijk één jaar (soms twee jaar) na je inschrijving zijn gegeven, dus niet in de jaren daarop. Dit geldt voor iedereen, tenzij je een deeltijd student bent of student van buiten de Europese Unie, die niet in september is begonnen aan de studie. 

Hoe komt het BSA op de universiteit tot stand?

In de loop van je eerste studiejaar word je als student meerdere keren op de hoogte gesteld van je voortgang. Halverwege je eerste jaar krijg je een ‘preadvies’, dat gebaseerd is op je tot nu toe behaalde cijfers. Vaak in augustus ontvang je een definitief advies. Je kunt het hele jaar door je studievoortgang bespreken met je decaan. Wanneer je halverwege je studiejaar erachter komt dat je niet op de juiste plek zit of het eerste jaar niet gaat halen, kun je de opleiding beëindigen. Wanneer je je vóór 1 maart uitschrijft, krijg je geen BSA op de universiteit. Je mag dan in september opnieuw beginnen.

Aanpassing BSA op de universiteit tijdens het coronavirus

In 2020 werd door de Tweede Kamer aangekondigd dat het bindend studieadvies zou worden afgeschaft op hogescholen. Bij universiteiten zou de BSA-norm gewoon hetzelfde blijven. Hbo-studenten zouden meer last hebben van het coronavirus, omdat zij over het algemeen meer praktijkonderwijs en stages hebben. Doordat het onderwijs op de meeste universiteiten grotendeels is doorgegaan, is het BSA niet afgeschaft op universiteiten. Wel werd de ruimte gegeven aan universiteiten om het aantal studiepunten te verlagen wanneer dit nodig zou zijn.

Nu is er dit studiejaar bij de meeste universiteiten tóch voor gekozen om het BSA op de universiteit te versoepelen. Zo hoeven studenten minder studiepunten te halen om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, maar het varieert per opleiding om hoeveel studiepunten het gaat. De gemiddelde verlaging is 10 tot 15 procent van de studiepunten. Bij de UvA bijvoorbeeld is de BSA-norm met 6 EC verlaagd. De regeling geldt alleen voor studenten die in het studiejaar 2020-2021 zijn gestart. 

Studentbegeleiding en het BSA op de universiteit

Elke eerstejaarsstudent heeft een mentor op de universiteit. Dit zijn meestal docenten, maar ook getrainde ouderejaars studenten. Deze mentoren begeleiden eerstejaarsstudenten bij hun studievoortgang. De mentor speelt een belangrijke rol bij het doorverwijzen van studenten naar de studieadviseur, als het niet goed gaat met de studie. De studieadviseur informeert en adviseert de Commissie Studieadvies Eerste Jaar over studenten die door persoonlijke omstandigheden mogelijk niet kunnen voldoen aan de BSA-norm op de universiteit.  

Negatief bindend studieadvies universiteit: de gevolgen

Wanneer je een negatief BSA op de universiteit ontvangt, mag je niet over naar het volgende studiejaar en moet je stoppen met de opleiding. Uiteraard zijn er mogelijkheden, waardoor je je studie tóch kunt voortzetten. Zo kun je in beroep gaan tegen een negatief BSA. De Studentenadvocaat kan je hierbij helpen. Samen kijken we naar alle mogelijke opties, zodat je kansen op succes zo groot mogelijk zijn. 

Wij kennen de regels rondom een negatief BSA op de universiteit als geen ander. Wanneer je geen stappen onderneemt, betekent het dat je moet stoppen met je studie. Meestal mag je je vaak ook voor langere tijd niet meer voor de opleiding inschrijven. Dat is natuurlijk zonde. Schakel daarom onze hulp in.

Wat kan de Studentenadvocaat voor je doen?

Heb je een brief van je onderwijsinstelling ontvangen met daarin een negatief BSA en ben je het hier niet mee eens? Dan kun je het beste contact met ons opnemen. Wij gaan dan voor jou in beroep tegen het negatief BSA van je universiteit bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) om zo in aanmerking te komen voor een uitzondering. Let wel op dat je op tijd beroep instelt. Als je te laat bent, dan is er helaas niets meer tegen het negatief BSA te doen. Ook bij verdere vervolgstappen kunnen we je helpen, zoals in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Met ons aan je zijde sta je sterker in je schoenen. Neem daarom contact met ons op wanneer je te maken hebt met een negatief BSA van je universiteit óf hogeschool.

 
 
Vorige
Vorige

Digitale toetsen maken? Hier moet je op letten bij online proctoring

Volgende
Volgende

Wat is het College van Beroep voor de Examens (CBE) en waartegen kun je in beroep gaan?