Het bindend studieadvies (BSA): alles wat je erover wilt weten

BSA
negatief bindend studieadvies BSA

Ben je eerstejaars student? Dan krijg je aan het eind van je schooljaar een BSA. Maar wat is de betekenis van een BSA? Een BSA, ook wel een bindend studieadvies, is een beslissing van de universiteit of hogeschool over de voortgang van je opleiding. Hierin staat of je volgens hen wel of niet geschikt bent om door te gaan met de opleiding. Heb je niet genoeg studiepunten behaald? Dan kan de examencommissie je een negatief BSA te geven en moet je in het ergste geval stoppen met de opleiding.

Wat is een bindend studieadvies?

Je krijgt te maken met een bindend studieadvies in je eerste studiejaar (in sommige gevallen in het tweede jaar) van je opleiding, zowel op het HBO als bij het WO. Een BSA stelt je in staat je studie voort te zetten of verhindert dit juist door middel van een brief waarin staat of je een positief of negatief BSA hebt behaald op basis van je studiepunten. 

Hoeveel punten heb je nodig voor een positief BSA?

In het eerste studiejaar geldt dat je een verplicht minimumaantal studiepunten moet behalen. Elke onderwijsinstelling of opleiding mag zelf weten hoeveel studiepunten je moet halen om een positief bindend studieadvies te krijgen. Soms vraagt een onderwijsinstelling 36 punten, maar dit kan ook 45 of 52 zijn of zelfs 60. Goed dus om dit na te vragen wanneer je wil starten met een bepaalde opleiding. Als je dit minimum hebt gehaald, dan mag je over naar het volgende studiejaar. Je hebt dan een positief bindend studieadvies behaald. 

Ieder jaar dat je studeert, moet je 60 studiepunten halen. Een hbo (bachelor)opleiding bestaat dus uit 240 studiepunten in totaal. Een wo-bacheloropleiding duurt drie jaar, dus dan moet je 180 punten behalen. Een eenjarige master bestaat uit 60 punten, een tweejarige master uit 120 punten. Je moet al je punten hebben gehaald voor je aan je master kunt beginnen. 

Let op: Er komen mogelijk veranderingen aan in de regels rondom het BSA vanaf het studiejaar 2025-2026. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op hoeveel studiepunten je moet halen om een positief BSA te ontvangen. Wil je meer weten over hoe de BSA-normen gaan veranderen en of dat ook voor jou geldt? Lees dan hier meer over de aankomende ontwikkelingen van het BSA.

Waarom studiepunten?

In heel Europa wordt met hetzelfde studiepuntensysteem gewerkt. Dit is ingevoerd om diploma’s in heel Europa evenveel waard te laten zijn. Dit is handig voor studenten die een deel van hun opleiding in het buitenland willen volgen. Door hetzelfde studiepuntensysteem kun je gemakkelijk (een deel van) je opleiding bij een andere instelling volgen, zowel in het binnenland als in het buitenland.

De regels rondom een BSA

Jouw onderwijsinstelling moet – als ze je een BSA sturen – met een aantal zaken rekening houden, zoals:

  • Je moet voldoende studiebegeleiding hebben gehad van jouw decaan. 

  • Je moet na het eerste semester een waarschuwing hebben gekregen. Je bent dan op de hoogte dat je in de toekomst een negatief BSA kunt krijgen. Je kunt dan binnen een bepaalde termijn je resultaten verbeteren. 

  • Er moet gekeken worden naar je persoonlijke omstandigheden, zoals een handicap, ziekte of bijzondere familieomstandigheden. 

  • Je hebt altijd het recht om gehoord te worden. 

  • Het negatief BSA mag uiterlijk één jaar (soms twee jaar) na je inschrijving zijn gegeven, dus niet in de jaren daarop. Dit geldt voor iedereen, tenzij je een deeltijd student bent of student van buiten de Europese Unie, die niet in september is begonnen aan de studie. 

Negatief bindend studieadvies: de gevolgen

Wanneer je een negatief BSA ontvangt, mag je niet over naar het volgende studiejaar, maar moet je stoppen met de opleiding. Uiteraard zijn er mogelijkheden, waardoor je je studie tóch kunt voortzetten. Zo kun je in beroep gaan tegen een negatief BSA. De Studentenadvocaat kan je hierbij helpen. Samen kijken we naar alle mogelijke opties, zodat je kansen op succes zo groot mogelijk zijn. 

Wij kennen de regels omtrent een negatief BSA als geen ander. Wanneer je geen stappen onderneemt, betekent het dat je moet stoppen met je studie. Meestal mag je je vaak ook voor langere tijd niet meer voor de opleiding inschrijven. Dat is natuurlijk zonde. Heb je een negatief BSA ontvangen en wil je doorgaan met je opleiding? Neem dan contact op!

Hoe lang geldt een negatief BSA?

Als je van jouw onderwijsinstelling een negatief BSA krijgt, mag je je vaak een aantal jaar niet voor de opleiding inschrijven. De precieze duur wordt door de examencommissie vastgesteld, maar dit kan per hogeschool of universiteit verschillen. Voor sommige opleidingen geldt dit ook voor andere vergelijkbare studies. Zorg er dus voor dat je je bijzondere omstandigheden zo snel mogelijk bij jouw onderwijsinstelling meldt of dat je in beroep gaat als je inmiddels al een negatief bsa hebt ontvangen.

Inschrijven studie na negatief BSA

Heb je na 1 mei een negatief BSA gekregen? Dan heb je nog altijd recht op toelating tot een andere opleiding. De opleiding kan je in sommige gevallen wel verplichten mee te doen aan een studiekeuzecheck. Meld je daarom op tijd aan bij de opleiding van je keuze, zodat er nog tijd is voor een studiekeuzecheck. Beginnen aan een masteropleiding? Informeer dan bij de masteropleiding naar het toelatingsbeleid. 

Heb je een negatief BSA gekregen en wil je weten wat je opties zijn om je opnieuw in te schrijven voor een andere studie? Lees hier meer over je mogelijkheden om je in te schrijven voor een andere opleiding na een NBSA.

Niet eens met je negatief BSA: wat nu?

Heb je een brief van je onderwijsinstelling ontvangen met daarin een negatief BSA en ben je het hier niet mee eens? Dan kun je het beste contact met ons opnemen. Wij gaan dan voor jou in beroep tegen het negatief BSA bij het College van Beroep voor de Examens om zo in aanmerking te komen voor een uitzondering. Let wel op dat je op tijd beroep instelt. Als je te laat bent, dan is er helaas niets meer tegen het negatief bsa te doen.

Wat kan de Studentenadvocaat voor je doen?

De Studentenadvocaat helpt je juridisch stevig in je schoenen te staan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) wanneer je in beroep gaat tegen je negatief BSA. Ook bij verdere vervolgstappen kunnen we je helpen, zoals in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Met de Studentenadvocaat sta je altijd sterker in je schoenen! Neem daarom contact met ons op wanneer je te maken hebt met een negatief BSA.

 
 
Vorige
Vorige

De rol van de examencommissie in de kwaliteitsborging van het onderwijs

Volgende
Volgende

De Studentenadvocaat, dé advocaat voor studenten, lanceert volledig vernieuwde site