De Studentenadvocaat, dé advocaat voor studenten, lanceert volledig vernieuwde site
De Studentenadvocaat is al ruim 8 jaar een begrip binnen het advocaatwezen. Als advocaat voor studenten helpen wij bij verschillende studentenzaken. Met de start van een nieuw studiejaar lanceren wij vandaag ook een gloednieuwe site! Niet alleen het uiterlijk, maar ook de functionaliteiten op de site zijn flink op de schop gegaan. Waarom? Zodat we je als advocaat voor studenten nóg beter kunnen bedienen.
Dé advocaat voor studenten: onze diensten
De Studentenadvocaat is dé advocaat voor studenten die je verder helpt wanneer je het als student niet eens bent met een bepaalde beslissing van je onderwijsinstelling. Bijvoorbeeld wanneer je een negatief bindend studieadvies (BSA) hebt ontvangen en je moet stoppen met de opleiding. Maar ook wanneer je beschuldigd wordt van plagiaat of fraude en je hierdoor studievertraging dreigt op te lopen.
Hieronder leggen we nog een keer kort uit hoe we je kunnen helpen bij een negatief BSA en bij beschuldiging van fraude of plagiaat.
Negatief BSA
Wanneer je in het eerste jaar van je studie zit, dan krijg je aan het eind van het schooljaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is meestal een advies van de examencommissie waarin staat of je je opleiding mag vervolgen, of dat je moet stoppen. Soms wordt die beslissing een jaar uitgesteld. Dit besluit is gebaseerd op het aantal studiepunten dat je hebt gehaald. Heb je voldoende studiepunten behaald? Dan ontvang je een positief studieadvies. Heb je de verplichte hoeveelheid studiepunten echter niet behaald? Dan ontvang je een negatief BSA en moet je stoppen met de opleiding.
Gelukkig is er hulp mogelijk als je een negatief BSA hebt ontvangen. De Studentenadvocaat helpt je als advocaat voor studenten met beroep tegen een negatief BSA bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Wij zorgen ervoor dat jouw verhaal een goede juridische basis krijgt.
Fraude
Als je door de examencommissie van jouw onderwijsinstelling wordt beschuldigd van fraude bij bijvoorbeeld een (digitaal) examen, kunnen er sancties worden opgelegd. In het ergste geval kun je zelfs van school worden gestuurd.
Dit hoeft niet zover te komen, zeker wanneer wij jou als advocaat voor studenten bijstaan. Wij helpen je bij het instellen van beroep. Gedurende het proces staan we je bij met juridisch advies om jouw verhaal zo sterk mogelijk te maken.
Plagiaat
Ook kun je door je examencommissie beschuldigd worden van plagiaat bij een paper of scriptie. Zo’n beschuldiging kan het einde betekenen van jouw schoolcarrière. Ook hierbij kan de Studentenadvocaat je helpen. Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer je meent onterecht beschuldigd te worden, en je tegen deze beschuldiging in beroep wilt gaan. Wij als advocaat voor studenten hebben veel ervaring met verschillende plagiaatzaken en proberen altijd het beste resultaat voor je te behalen. Wil je weten wat je kunt verwachten bij een hoorzitting vanwege een beschuldiging van plagiaat? Lees dan dit artikel over wat je kunt verwachten bij een hoorzitting.
Hoe gaan wij te werk als advocaat voor studenten?
Wanneer je bij ons aanklopt voor hulp, is er een aantal stappen die we met je kunnen doorlopen. Wij kunnen je helpen bij het instellen van beroep bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) tegen diverse beslissingen van jouw onderwijsinstelling, of dit nu een (hoge)school of universiteit is. Dit beroep moet binnen 6 weken ingesteld worden na de beslissing van de examencommissie. Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van het CBE, kun je met onze hulp vervolgens ook nog in hoger beroep bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO).
Zo goed als kosteloos een advocaat voor studenten
Wie denkt dat je als student geen advocaat kunt inschakelen, heeft het mis. Of het nu gaat om een negatief BSA waar je het niet mee eens bent, of wanneer je beschuldigd wordt van fraude of plagiaat: in al deze zaken kan de Studentenadvocaat je vrijwel kosteloos bijstaan! Hoe werkt dit? De Nederlandse overheid vindt dat iedereen recht heeft op een advocaat. Ook mensen met een laag inkomen, zoals studenten. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt de kosten voor een advocaat voor studenten die daar zelf een te smalle beurs voor hebben. Wél betaal je voor onze advocaat in principe een eigen bijdrage. Hoe hoog deze eigen bijdrage is, wordt ook vastgesteld door de Raad voor Rechtsbijstand.
Wat kan de Studentenadvocaat voor jou betekenen?
Heb je een negatief BSA ontvangen of word je door jouw onderwijsinstelling beschuldigd van fraude of plagiaat en ben je het hier niet mee eens? Schroom niet en neem contact op door een bericht te sturen. Dan kijken wij hoe we je het beste verder kunnen helpen. Want vergeet niet: bij ons staat er voor iedereen en meteen een advocaat voor studenten klaar!