Negatief BSA voorkomen? Schrijf je uit vóór 1 februari

BSA
Student schrijft zich uit vóór 1 februari om een negatief BSA te voorkomen

Heb je moeite om je studiepunten te halen? Je bent niet de enige. Veel studenten halen in hun eerste jaar niet genoeg punten. Dit kan leiden tot een negatief Bindend Studieadvies (BSA). Een negatief BSA betekent dat je moet stoppen met je studie en je de komende jaren niet opnieuw voor dezelfde studie mag inschrijven. Dit kan je toekomstplannen flink in de war schoppen. Gelukkig kun je dit voorkomen door je vóór 1 februari uit te schrijven. Lees hier hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden. 

Negatief BSA: waarom is het gelijk einde verhaal? 

Een Bindend Studieadvies (BSA) is een advies dat je aan het einde van je eerste studiejaar krijgt. Dit advies is gebaseerd op het aantal studiepunten dat je hebt gehaald. Als je niet genoeg punten hebt behaald, krijg je een negatief BSA. Dit betekent dat je niet verder mag met je studie. Lees hier hoeveel studiepunten je moet halen om over te gaan. 

Het BSA is bedoeld om studenten die hun studie niet aankunnen, te helpen eerder een andere keuze te maken. Zo voorkom je dat je te veel tijd en geld verspilt aan een studie die niet bij je past. Daarnaast moedigt het BSA je aan om hard te werken en binnen de gestelde tijd af te studeren. 

Lees ook: Hoeveel studiepunten nodig om over te gaan?

Voorkom een negatief BSA: Schrijf je uit vóór 1 februari

Denk je dat je een negatief BSA gaat krijgen? Je kunt dit voorkomen door je vóór 1 februari uit te schrijven. Dit geldt alleen voor het eerste jaar dat je ingeschreven staat voor je studie. Op de website van DUO lees je meer over de voorwaarden van de 1-februariregeling. Als je je dus voor 1 februari uitschrijft, krijg je geen negatief BSA en kun je volgend jaar misschien dezelfde studie opnieuw proberen. Maar misschien is het slimmer om een andere studie te kiezen, aangezien je niet voor niets bent gestopt, toch? Ons advies: Overleg altijd met je studieloopbaancoach, de afdeling studentzaken of een decaan om te bepalen of dit een verstandige optie is in jouw situatie.

Sommige studenten denken dat het bindend studieadvies al is afgeschaft. Maar dat zijn voorlopig nog plannen van de overheid. Lees hier meer over de aanpassing in het bindend studieadvies. 

De 1 februariregeling: wat is dat? 

De 1-februariregeling is er voor studenten die in hun eerste jaar willen stoppen met hun studie om een negatief Bindend Studieadvies (BSA) te voorkomen. Als je je voor 1 februari uitschrijft en je studiefinanciering stopzet, hoef je je studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs niet terug te betalen. Deze worden omgezet in een gift. Soms kun je ook een deel van je collegegeld terugkrijgen. Een lening moet je echter altijd terugbetalen.

De regeling geldt alleen als je voor het eerst studiefinanciering krijgt voor een hbo- of wo-opleiding en je in je eerste jaar stopt. Door je vóór 1 februari uit te schrijven, voorkom je een negatief BSA en kun je later zonder problemen opnieuw studeren, of dit nu dezelfde studie of een andere studie is.

Lees ook: Zo krijg je (g)een negatief studieadvies

Vóór 1 februari gestopt om negatief BSA te voorkomen: wat zijn de consequenties? 

Als je vóór 1 februari stopt met je studie om een negatief BSA te voorkomen, kun je je het volgende collegejaar weer inschrijven zonder problemen. Je begint dan opnieuw met het programma voor het nieuwe collegejaar. In dat nieuwe jaar moet je (meestal) minimaal 45 studiepunten halen om door te mogen gaan met je studie. De punten die je in je eerste jaar hebt behaald, tellen dan niet mee. Dit betekent dat je een frisse start kunt maken.

Maar sommige onderwijsinstellingen hanteren andere regels. Bij sommige scholen mag je de behaalde studiepunten behouden. Dit betekent dat als je in het jaar dat je stopte meer dan 15 studiepunten hebt gehaald, deze punten kunnen blijven staan. In dat geval hoef je alleen de resterende punten van dat eerste jaar nog te behalen voor een positief BSA.

Het is belangrijk om bij je eigen onderwijsinstelling na te vragen hoe zij omgaan met behaalde studiepunten na uitschrijving voor 1 februari. Zie ook: Inschrijven studie na een negatief BSA? Dit zijn de opties. Bezoek ook de website van de Rijksoverheid voor actuele informatie over wat je allemaal moet regelen als je bent gestopt met je studie.

Waarschuwingen en studieadvies

Volgens de wet krijgen studenten een officiële waarschuwingsbrief om te helpen voorkomen dat ze een negatief BSA krijgen. Hogescholen sturen deze meestal in februari, na het tweede studieblok. Universiteiten doen dit vaak in maart. Studenten met een grote studieachterstand krijgen echter al vóór 1 februari een waarschuwing via mail of brief. Zo kun je op tijd maatregelen nemen om een negatief BSA te voorkomen.

Lees ook: Wat te doen na een negatief BSA van een andere universiteit? 

De waarschuwingsbrief bevat vaak een voorlopig studieadvies. Hierin staat hoeveel studiepunten je hebt behaald en wat de hogeschool of universiteit ervan vindt. Er zijn meestal drie soorten brieven:

  • Positief: Je hebt (bijna) alle studiepunten behaald, ga zo door. Dit betekent dat je op schema ligt om een positief BSA te krijgen.

  • Waarschuwing: Het is nog mogelijk om je BSA te halen, maar je moet hard werken.

  • Negatief: Het is niet meer mogelijk om een positief bindend studieadvies te ontvangen.

Voorbeeld: Je hebt na het eerste semester 18 studiepunten gehaald, maar je hebt er 24 nodig om op schema te liggen. In februari ontvang je een waarschuwingsbrief waarin staat dat je nog 6 studiepunten achterloopt en dat je harder moet werken om een negatief BSA te voorkomen.

Deze brieven helpen je begrijpen waar je staat en wat je moet doen om succesvol verder te studeren. Lees ook: 1 studiepunt te weinig, wat betekent dit voor je BSA? 

Lees ook: In beroep na negatief studieadvies: hoe werkt dat?

Onterecht negatief bsa gekregen? 

Heb je een negatief BSA gekregen en moet je daardoor stoppen met je opleiding? Maar denk je dat dit onterecht is? Wij kunnen je helpen. De Studentenadvocaat zorgt voor de juiste juridische ondersteuning. Zo sta je sterker en kun je je verhaal goed onderbouwen. 

Stuur ons direct een bericht als je een negatief BSA hebt ontvangen en niet wilt stoppen met je opleiding. We helpen je graag verder.

schrijf je uit voor 1 februari negatief bsa
 
Vorige
Vorige

Fraude tijdens je studie: wat is het en hoe kun je dit voorkomen?

Volgende
Volgende

Is parafraseren plagiaat?