Hoeveel plagiaat mag je hebben?

hoeveel plagiaat mag je hebben

Wanneer een docent een oordeel moet vellen over een paper, essay, bachelor- of zelfs masterscriptie is een unieke tekst een belangrijk beoordelingscriterium. Bevat jouw ingeleverde werk veel knip-en-plakwerk? Dan levert dat je waarschijnlijk niet veel goeds op. Maar helemaal origineel zijn in alle facetten van je werk lijkt ook een onhaalbare zaak. Veel studenten vragen zich daarom af hoeveel procent plagiaat aanvaardbaar is. Hoeveel plagiaat mag je hebben? Dat gaan we in dit artikel uitzoeken.

Wat is plagiaat en welke vormen zijn er?

Voordat we antwoord geven op de vraag hoeveel plagiaat je mag hebben is het van belang te weten wat de term ‘plagiaat’ precies inhoudt. Van plagiaat is sprake wanneer je gegevens of tekstgedeelten van anderen overneemt in je werk zonder bronvermelding. Plagiaat kan verschillende vormen aannemen: direct plagiaat, zelfplagiaat, parafraseerplagiaat en verbatim-plagiaat.

In sommige gevallen kan ook het gebruik van AI-tools zoals ChatGPT als plagiaat worden beschouwd. Met name als je de gegenereerde tekst niet goed aanpast of citeert. Meer weten over de situaties waarin er van plagiaat kan worden gesproken? Lees dan dit artikel, hierin leggen wij uit hoe je jouw ingeleverde werk kan checken op plagiaat.

Hoeveel procent plagiaat mag je hebben?

Vooropgesteld: je ingeleverde werk mag eigenlijk helemaal geen plagiaat bevatten. Dat wil zeggen dat een score van 1% eigenlijk al te hoog is. In praktijk blijkt echter dat niet alle gevonden overeenkomsten ook daadwerkelijk plagiaat betreffen. Een expliciet antwoord op de vraag hoeveel procent plagiaat je mag hebben is er dus niet. Om deze reden bestempelen de meeste onderwijsinstellingen een overeenkomstpercentage tussen de 5% en 8% als normaal. Heeft jouw werk een overeenkomstpercentage van 15% of meer? Dan zal jouw onderwijsinstelling hoogstwaarschijnlijk een onderzoek naar de gevonden overeenkomsten doen. Uiteindelijk zal je docent bepalen over er inderdaad sprake is van plagiaat.

Plagiaat checken met Scribbr

Één van de betere online plagiaatcheckers is Scribbr. Deze online tool controleert je werk op plagiaat door de inhoud ervan te vergelijken met miljarden bronnen op het internet. Als student krijg je zo binnen no-time inzicht in de stukken tekst die je niet goed hebt geparafraseerd of geciteerd. Na ongeveer 10 minuten ontvang je dan een gedetailleerd rapport met een overzicht van al het gevonden plagiaat. En nog een groot pluspunt: Scribbr probeert de bronvermelding te negeren, omdat deze natuurlijk valse meldingen geeft. Meer weten over deze handige tool? In dit blog: Maak jouw werk plagiaat-vrij met plagiaatchecker Scribbr vertellen we alles wat je over de software moet weten.

Gebruik je soms AI-tools zoals ChatGPT voor je opdrachten? Dan vraag je je misschien af of docenten dat kunnen herkennen. Lees hier hoe docenten en tools zoals Scribbr omgaan met AI-gegenereerde teksten.

Plagiaat checken met Ephorus

Voor Antiplagiaattool Ephorus geldt ook dat het de inhoud van je ingeleverde paper of scriptie met miljarden openbare bronnen op het internet vergelijkt. Wanneer er een hoog percentage aan overlap in het ingeleverde werk aanwezig is, kan dat duiden op plagiaat. Deze tool laat niet alleen zien hoeveel plagiaat je hebt in je werk, maar ook hoe je de plagiaatkwestie kan oplossen. Door je werk op door Ephorus te laten controleren kom je erachter hoeveel plagiaat je hebt. Op die manier kun je plagiaat voorkomen en jouw opdracht met een gerust hart inleveren. Lees hier hoe de plagiaatcontrole van Ephorus precies te werk gaat.

Hoeveel plagiaat mag je hebben bij jouw onderwijsinstelling?

Niet alleen de plagiaatcheckers verschillen van elkaar wat betreft de manier waarop ze plagiaat opsporen. Ook hogescholen en universiteiten drukken elk hun eigen stempel op hun definitie van plagiaat. Zo heeft elke onderwijsinstelling zijn eigen plagiaatregels- en eisen. Verdiep jezelf daarom in de plagiaatregels van jouw onderwijsinstelling. Hoeveel plagiaat je mag hebben op jouw school kun je terugvinden in het examenreglement.

De meeste onderwijsinstellingen controleren op plagiaat met het plagiaatdetectie-softwaresysteem Turnitin. Ook voor dit systeem geldt dat alle ingeleverde teksten worden vergeleken met alle beschikbare teksten op het internet. Wanneer een te grote hoeveelheid plagiaat wordt geconstateerd, oordeelt een commissie over de aard en omvang van het plagiaat.

Hoeveel plagiaat mag je hebben bij groepsopdrachten?

Een veelgestelde vraag is hoeveel plagiaat je mag hebben bij een gezamenlijke groepsopdracht. Daarvoor geldt ook dat het ingeleverde werk niets van plagiaat mag bevatten. Dit is een bijzondere situatie waarbij ieder groepslid dus extra alert moet zijn. Als student wordt er van je verwacht dat je het werk van je groepsgenoten kritisch leest en te allen tijde alert bent op plagiaat. Je bent als hele groep verantwoordelijk voor het ingeleverde werk.

Is jouw groepje onterecht beschuldigd van plagiaat? Sta sterk in je schoenen met De Studentenadvocaat en stuur ons een bericht.

Wat gebeurt er als jouw school plagiaat detecteert?

Zoals hierboven besproken: de controle op plagiaat is tegenwoordig zeer eenvoudig. De pakkans op plagiaat is dus groot. Nu duidelijk is hoeveel plagiaat je mag hebben in je werk, is het handig om te weten welk proces er in gang wordt gezet zodra er plagiaat wordt geconstateerd.

  • De hoeveelheid plagiaat in je werk wordt genoteerd.

  • Is de hoeveelheid plagiaat meer dan je mag hebben? Dan wordt hier melding van gemaakt bij de examinator of de examencommissie van je school.

  • De examencommissie zal een onderzoek instellen naar de hoeveelheid plagiaat in je werk. Is er daadwerkelijk teveel plagiaat gepleegd? Dan volgt er een sanctie, daarover later in dit artikel meer.

  • De examencommissie van je school brengt je op de hoogte van het besluit en wijst je op de mogelijkheid om in beroep te gaan.

  • Ben jij het niet eens met de opgelegde sanctie? Dan is het zinvol om in beroep te gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE).

  • Het CBE zal een oordeel vellen over de sanctie.

Twijfel jij over je aanpak bij het maken van een goede onderbouwing om in beroep te gaan? De Studentenadvocaat helpt je hierbij graag. Neem contact met ons op.

De gevolgen van plagiaat op jouw school

Even snel wat knip-en-plakwerk en je essay is af. Of het nu uit haast of luiheid is, plagiaat is niet toegestaan. Zelfs als je het geluk hebt een sympathieke docent te treffen, betekent het niet dat je andermans werk zomaar kunt overnemen. Vrijwel alle onderwijsinstellingen treden streng op tegen het plegen van plagiaat. Wie plagiaat pleegt in zijn of haar werk, kan zelfs worden uitgeschreven en de opleiding niet meer afmaken. Lees hier welke gevolgen plagiaat nog meer kan hebben voor jou als student.

… Maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Veel onderwijsinstellingen volgen enkel de uitkomst van het plagiaatsysteem. Maar ook het plagiaatsysteem kan er wel eens naast zitten. Wanneer je een tekst citeert met bronvermelding, zal een plagiaatchecker dit hoogstwaarschijnlijk markeren als plagiaat, terwijl dat helemaal niet het geval is. Om deze reden is het mogelijk om in beroep te gaan tegen de beslissing. Hier helpt De Studentenadvocaat je graag bij. Neem daarom snel contact met ons op.

Teveel plagiaat en hulp nodig?

Ben je beschuldigd van plagiaat? En wil je niet dat dit het einde van jouw studentencarrière tot gevolg heeft? Dan kun je in beroep gaan. En daar willen wij jou graag mee helpen. Met De Studentenadvocaat sta je sterker in je schoenen. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.

 
 
Vorige
Vorige

Brief naar de examencommissie, en nu? 

Volgende
Volgende

Hoe wordt er gecontroleerd op plagiaat?