Hoe wordt er gecontroleerd op plagiaat?

hoe wordt er gecontroleerd op plagiaat

Plagiaat in artikelen, opdrachten, essays en scripties van studenten is geen nieuw opkomend probleem. Toegang tot informatie verkrijgen is door het internet al lange tijd kinderlijk eenvoudig. Wanneer je jouw zoveelste paper moet maken, kun je daardoor gemakkelijk in de verleiding komen om eventjes snel wat van het internet te plukken. Even snel wat knippen en plakken is tegenwoordig zo gepiept. Maar… Studeren doe je uiteindelijk voor jezelf; het plegen van plagiaat hoort daar niet bij. Hoe er wordt gecontroleerd op plagiaat? Veelal met plagiaatscanners. Hoe dat werkt zullen we in dit artikel uitgebreid toelichten.

Wat is plagiaat?

First things first. Voordat we antwoord geven op de vraag: ‘Hoe wordt er gecontroleerd op plagiaat’ is het van belang in te zoomen op de term ‘plagiaat’ zelf. Want wat verstaan we eigenlijk onder plagiaat? Plagiaat is het bewust of onbewust overnemen van het werk of ideeën van iemand anders. Juridisch gezien is dit dus eigenlijk een vorm van diefstal. Je steelt immers iemands gedachten. Als student mag je dus niet zomaar onderdelen uit andermans werk voor je eigen essay, paper of scriptie gebruiken.

Veel studenten zijn niet op de hoogte van hoe zij andermans teksten correct kunnen opnemen in hun werk. Zij weten niet goed hoe er op plagiaat wordt gecontroleerd. Voorkom dat je in de fout gaat met onderstaande tips:

  • Sla elke bron die je gebruikt direct op. Zo voorkom je dat je vergeet waar je de tekst op gebaseerd hebt.

  • Twijfel je of je een bepaalde bron moet gebruiken? Benoem hem wel.

  • Maak gebruik van handige parafraseren tools.

  • Wanneer je een stuk tekst wilt citeren, zet het dan direct tussen aanhalingstekens. 

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over plagiaat. Lees hier alles wat je moet weten over plagiaat en de plagiaatcontrole.

Een te hoge plagiaatscore, wat zijn de gevolgen?

Het ligt voor de hand dat je er bij het plegen van plagiaat niet zonder straf vanaf zult komen. Deze straf is bij iedere school of docent anders en kan gaan van een waarschuwing tot definitieve schorsing. Een dergelijke schorsing is de maximale straf. De bevoegdheid tot het bestraffen van plagiaat ligt bij de examencommissie van de betreffende onderwijsinstelling. De hoogte van deze straf is afhankelijk van het type plagiaat en de ernst van de situatie.

Plagiaat is dan wel strafbaar, maar niet altijd verwijtbaar. De contstatering van plagiaat hoeft daarmee niet per se te leiden tot zware straffen. Heb jij bijvoorbeeld per ongeluk plagiaat gepleegd? Dan kan het helpen om dit aan te vechten. En daarbij helpt De Studentenadvocaat je graag. Neem snel contact met ons op.

Als je door de examencommissie bent opgeroepen voor een hoorzitting vanwege een te hoge plagiaatscore, is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten en hoe je je moet voorbereiden. Lees hier meer over wat je kunt verwachten bij een hoorzitting wegens plagiaat.

Onbewust te hoge plagiaatscore, en nu?

De grens tussen een citaat en plagiaat is vaag. Veel studenten weten niet wat het verschil is tussen correct citeren en onrechtmatig overnemen; en komen zo in de problemen. Zij weten niet hoe streng er op plagiaat wordt gecontroleerd. Het kan daarom voorkomen dat een student onbedoeld plagiaat pleegt. Dit kan erg zuur zijn voor studenten die bijvoorbeeld hun scriptie aan het afronden zijn.

Heb jij onbewust een te hoge plagiaatscore in je ingeleverde werk? En wil je dit graag aanvechten maar heb je geen idee hoe? De Studentenadvocaat helpt je graag. Neem direct contact met ons op.

Plagiaat controle met plagiaatcheckers

Het aantal softwareprogramma’s om langs elektronische weg een ingeleverd werk op plagiaat te controleren is enorm. Vrijwel iedere student zal in zijn of haar schoolcarrière dan ook te maken krijgen met een plagiaatcontrole in de vorm van een plagiaatchecker. Een plagiaatchecker is een tool die door universiteiten en hogescholen wordt gebruikt om knip-en-plakwerk op te sporen. Het is immers de bedoeling dat iedere student zijn of haar eigen, unieke schoolopdrachten schrijft. Hoe deze plagiaatcheckers op plagiaat controleren zullen we verder in dit artikel uitleggen.

Jouw werk controleren op plagiaat?

Voorkomen is beter dan genezen, zegt een oud spreekwoord. Ben jij een student en wil jij zeker weten dat er tijdens de beruchte plagiaatcontrole geen plagiaat wordt gevonden in je ingeleverde werk? Dan is het raadzaam om je werk van te voren zelf door een plagiaatcontrole-tool te halen. Benieuwd hoe je jouw werk kunt controleren op plagiaat?  Hieronder zullen wij een aantal plagiaatcheckers uitlichten. Wanneer jij je eigen werk voorafgaand aan het inleveren al door een plagiaatchecker haalt, hoef je jezelf geen zorgen meer te maken over een te hoge plagiaat score.

Hoe wordt er gecontroleerd op plagiaat met Scribbr?

Voor studenten biedt Scribbr de Plagiaat Checker aan, deze online tool kan jouw werk controleren op plagiaat. Hoe? Dit plagiaatdetectie-systeem vergelijkt het ingediende document met de teksten op het internet die in miljoenen databases zijn opgeslagen. Deze databases kunnen bestaan uit simpele internetpagina’s, maar ook uit PDF-bestanden of Worddocumenten. Wil je meer weten over deze tool? Bijvoorbeeld wat dit online hulpmiddel kost? In dit blog bespreken wij Scribbr nog veel uitgebreider.

Hoe wordt er gecontroleerd op plagiaat met Ephorus

In essentie komt de plagiaatcontrole van Ephorus sterk overeen met de systematiek van Scribbr. Ook bij Ephorus worden álle stukken teksten uit het ingeleverde werk vergeleken met teksten uit andere documenten. Ook bij deze tool worden alle mogelijke vormen van plagiaat concreet gemarkeerd. Daardoor weet je precies welke stukken tekst je moet aanpassen om je werk plagiaatvrij te maken. Meer weten over deze handige tool? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over hoe er gecontroleerd wordt op plagiaat met Ephorus.

Hoe wordt er gecontroleerd op plagiaat bij mijn school?

Hoewel je jouw dierbare creatie van te voren niet door de plagiaatcontrole van je school kan halen, is er wel iets waar je vooraf rekening mee kan houden. Jouw onderwijsinstelling controleert namelijk op een nog iets uitgebreidere manier op plagiaat dan jij dat zelf kan doen. Hoe? Dat leggen we graag aan je uit.

Veel hogescholen en universiteiten maken gebruik van een plagiaatcontrole waarbij ingezonden werken óók worden opgeslagen. Op die manier wordt de inhoud van ieder nieuw geüpload verslag vergeleken met eerder ingezonden verslagen. Dit zorgt ervoor dat jij niet zomaar het werk van een ouderejaars student in kan leveren. Met één druk op de knop wordt duidelijk hoeveel moeite jij écht in je werk hebt gestopt.  

Hoe wordt er gecontroleerd of het wel echt plagiaat is?

Geeft de plagiaatscanner aan dat er plagiaat is gevonden in jouw ingeleverde werk? Dan is er nog niet meteen reden tot paniek. De plagiaatscanner zal jou hoogstwaarschijnlijk een lijst met linkjes geven naar de betreffende overeenkomende bronnen. In deze lijst zullen de verdachte teksten gemarkeerd worden met een kleur. Tijdens de plagiaatcontrole kijkt een plagiaatscanner echter niet naar de context. Als gevolg hiervan zal het systeem correct geciteerde teksten mogelijk ook als plagiaat rapporteren.

Omdat vakdocenten de context van jouw ingeleverde uiteindelijk het beste kunnen beoordelen, zullen zij uiteindelijk een oordeel vellen over het plagiaat in je werk. Hoe streng er door docenten wordt gecontroleerd op plagiaat verschilt natuurlijk wel per onderwijsinstelling.

Lees ook: Kunnen docenten ChatGPT herkennen?

Dit kan de Studentenadvocaat voor jou betekenen bij plagiaat

Heeft jouw onderwijsinstelling jouw werk gecontroleerd op plagiaat? En hebben zij daarbij geconstateerd dat er een te hoge plagiaatscore is? Dan kan dat het einde betekenen van jouw studentencarrière. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.Trek daarom aan de bel bij De Studentenadvocaat. Wij hebben veel ervaring op het gebied van plagiaatzaken. Wij zullen je helpen met het in beroep gaan tegen de beslissing van de examencommissie bij hetCollege van Beroep voor de Examens.Neem contact met ons op, dan kijken we samen hoe we je het beste kunnen helpen.

 
 
Vorige
Vorige

Hoeveel plagiaat mag je hebben?

Volgende
Volgende

Propedeuse HBO regels: kunnen ze leiden tot een negatief BSA?