Als je het als student niet eens bent met een bepaalde beslissing van je onderwijsinstelling dan kan De Studentenadvocaat je helpen. Bijvoorbeeld omdat je een negatief BSA hebt ontvangen en je moet stoppen met je opleiding, of wanneer je beschuldigd wordt van plagiaat of fraude en je ernstige studievertraging oploopt. Lees hieronder meer over onze diensten.
Dit zijn onze diensten
1. Vooronderzoek
Wij kunnen je helpen bij het instellen van beroep tegen beslissingen van jouw (hoge)school of universiteit. Dit kan gaan om een negatief BSA of wanneer je beschuldigd wordt van fraude of plagiaat. Het vooronderzoek bij zo’n beslissing wordt in de meeste gevallen gedaan door de examencommissie.
2. Beroep
Na het onderzoek bij de examencommissie, kan De Studentenadvocaat voor jou in beroep gaan tegen beslissingen van de examencommissie bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Tegen beslissingen van de opleiding staat 6 weken beroep open bij het CBE.
3. Hoger beroep
Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van het CBE kun je met onze hulp ook nog in hoger beroep gaan bij de Raad van State.
* Voorlopige voorziening
Als je onterecht van plagiaat of fraude wordt beschuldigd, of een negatief BSA hebt ontvangen, en je daardoor niet door kunt naar het volgende studiejaar, dan kan De Studentenadvocaat als hij dat zinvol vindt, voor jou, zoals dat heet, een voorlopige voorziening aanvragen. Als je die dan krijgt, dan mag je alsnog door met je studie, in afwachting van de uitslag van je beroep. Klinkt misschien ingewikkeld, maar als dit aan de hand is, dan leggen we het nog eens voor je uit zodat je het goed snapt.
Informatie over de regelgeving
De Studentenadvocaat is gespecialiseerd in studentenzaken. Onze expertise valt onder het bestuursrecht, en daarbinnen onder het onderwijsrecht. Allemaal wetten en regels waar we jarenlange ervaring mee hebben en die voor ons bekend terrein zijn. Daarom kunnen wij je in iedere fase goed helpen met de juiste stappen en zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij alsnog je studie kunt voortzetten.
Zo goed als kosteloos
De Nederlandse overheid vindt dat iedereen recht heeft op juridische hulp. Daarom betaalt de Raad voor Rechtsbijstand de kosten voor een advocaat voor mensen die daar zelf een te smalle beurs voor hebben, zoals studenten. Wél betaal je in principe een eigen bijdrage. Hoe hoog deze eigen bijdrage is, wordt ook vastgesteld door de Raad voor Rechtsbijstand. Of het nu gaat over een negatief BSA waarmee je het niet eens bent of wanneer je beschuldigd wordt van fraude of plagiaat: in al deze zaken kan De Studentenadvocaat jou dus als gespecialiseerd advocaat goed bijstaan, zelfs als je een smalle beurs hebt.