Plagiaat verwijderen: wat moet je weten als student in het AI-tijdperk?

Student die 's nachts plagiaat aan het verwijderen is
 
 

Het is twee uur 's nachts. De klok tikt door en je deadline komt gevaarlijk dichtbij. Je bent moe, gestrest en je overweegt om die ene AI-tool te gebruiken die je essay veel sneller af zou kunnen maken. "Wat kan het kwaad?" denk je bij jezelf. Maar ergens in je achterhoofd hoor je de waarschuwingen van je docent: "Pas op voor plagiaat!"

In dit artikel gaan we in op de problemen rond plagiaat, vooral nu AI-tools steeds meer worden gebruikt. Waarom kan het gebruik van deze tools soms toch als plagiaat worden gezien? En nog belangrijker, hoe kun je plagiaat verwijderen en ervoor zorgen dat jouw werk 100% origineel is? Lees verder en ontdek wat je moet weten over plagiaat verwijderen.

 
 

Wat is plagiaat en waarom is het een probleem? 

Plagiaat is het presenteren van andermans werk of ideeën als die van jezelf, zónder de oorspronkelijke auteur de juiste eer te geven. Dit kan variëren van het letterlijk kopiëren van teksten tot het herformuleren van andermans ideeën zonder bronvermelding. Voor veel studenten is plagiaat vaak onbedoeld, een gevolg van gebrek aan kennis over juiste citatietechnieken of simpelweg tijdsdruk. Maar onbedoeld of niet, plagiaat is een ernstige overtreding van academische integriteit en kan leiden tot strenge sancties zoals een onvoldoende voor je vak, schorsing of zelfs verwijdering van je opleiding.

Plagiaat verwijderen: wat betekent dat eigenlijk? 

Plagiaat verwijderen betekent dat je alle gekopieerde of verkeerd overgenomen delen uit je werk haalt of aanpast. Dit vereist een grondige doorloop van je tekst, waarbij je let op zinnen, alinea's of zelfs ideeën die niet van jou zijn. Het is dan belangrijk om deze te herformuleren of de juiste bronnen toe te voegen. Zo verwijder je plagiaat op de juiste manier uit je werk. 

Plagiaat verwijderen gaat verder dan alleen het aanpassen van woorden. Het is een manier om je academische reputatie te beschermen en ervoor te zorgen dat je met trots kunt zeggen dat het werk écht van jou is.

 
 
 

Waarom plagiaat verwijderen zo belangrijk is

AI-tools zijn bedoeld om ons leven makkelijker te maken. Ze automatiseren taken en versnellen werkprocessen. In de context van academisch schrijven kunnen deze tools teksten genereren, vertalingen maken of zelfs samenvattingen creëren. Maar hier ligt een gevaar op de loer: als je een AI-tool gebruikt om een groot deel van je tekst te schrijven, bestaat het risico dat het eindresultaat niet echt jouw eigen werk is. Zelfs als de tekst uniek lijkt, kan het nog steeds plagiaat zijn, omdat jouw intellectuele bijdrage beperkt is.

Wil je weten hoe docenten AI-gegenereerde inhoud herkennen? Lees dan dit artikel. 

Bovendien worden AI-tools vaak gevoed met enorme datasets, waardoor de gegenereerde inhoud soms rechtstreeks afkomstig kan zijn van bestaande teksten. Dit kan leiden tot onbedoeld plagiaat, zonder dat je het doorhebt.

 
 
 

Waarom AI-gegenereerde inhoud tóch plagiaat kan zijn

Ook al genereert een AI-tool technisch gezien unieke teksten, betekent dit niet dat ze vrij zijn van plagiaat. Plagiaat gaat niet alleen over de exacte woorden, maar ook over ideeën, structuur en intellectuele eigendom. Als een AI-tool tekst genereert die te veel lijkt op bestaande bronnen, of als je het gebruik van zo'n tool niet duidelijk maakt, kan dit nog steeds worden beschouwd als plagiaat. Lees hiervoor ook: AI voor studenten: kun je erop vertrouwen? 

Daarnaast kunnen veel onderwijsinstellingen AI-gebruik tegenwoordig detecteren en worden ze steeds strenger in het handhaven van regels rond het gebruik van deze tools. Het risico dat je betrapt wordt is groot, zélfs als je dacht dat je slim bezig was. En word je betrapt op plagiaat? Dan volgt er een procedure met een aantal vaste afspraken waar je als student van op de hoogte moet zijn. Ontdek hier hoe het gesprek met de examencommissie verloopt en hoe De Studentenadvocaat je kan bijstaan. 

Plagiaat verwijderen: wat zijn je opties? 

Ontdek je dat je werk plagiaat bevat? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe pak je dat aan?

  • Gebruik plagiaatdetectiesoftware: Voordat je je werk aanpast, moet je weten waar het probleem zit. Plagiaatdetectietools zoals Turnitin of Scribbr helpen je de exacte plekken te vinden waar je tekst mogelijk te veel overeenkomt met andere bronnen. Deze tools zijn vaak via je onderwijsinstelling beschikbaar, maar je kunt ze ook online vinden. Meer hierover lees je in dit artikel over de plagiaatdetectors. 

  • Herformuleer problematische teksten: Blijken bepaalde passages in je werk te veel op bestaande teksten te lijken? Dan is het tijd om te herformuleren. Schrijf de ideeën in je eigen woorden op een manier die jouw unieke bijdrage benadrukt. Dit kan even duren, maar het is écht nodig om te voorkomen dat je wordt betrapt op plagiaat.

  • Voeg juiste bronvermeldingen toe: Soms is het lastig om een idee of tekst volledig te herformuleren. In dat geval is het belangrijk om de oorspronkelijke bron duidelijk te vermelden en te citeren volgens de juiste academische richtlijnen. Zo laat je zien dat je het werk van anderen respecteert en transparant bent over waar je informatie vandaan komt. Weet je niet zeker hoe je dit moet aanpakken? Dan staan in ons blog over parafraseren en citeren wat handige tips.

Plagiaat voorkomen en je werk beschermen

Plagiaat voorkomen begint bij bewustzijn en de juiste voorbereiding. We helpen je graag op weg met wat tips:

 
 
 

Meer weten over hoe je plagiaat kunt voorkomen? Lees dan dit artikel over de voordelen en risico's van AI in het onderwijs.

Wat te doen als je betrapt wordt op plagiaat?

Als je toch beschuldigd wordt van plagiaat, is het belangrijk om snel te handelen. Zoek juridische hulp om je situatie te beoordelen en te zien of je de beschuldiging kunt weerleggen of verminderen. Veel studenten zijn zich niet bewust van hun rechten en mogelijkheden. De Studentenadvocaat kan je daarbij helpen, zo goed als gratis. Voor iedereen en meteen. Stuur ons vandaag nog een bericht, gewoon in je eigen woorden. We helpen je om de beste uitkomst voor jouw situatie te bereiken.

 
 

De Studentenadvocaat helpt studenten bij een negatief bindend studieadvies, en beschuldigingen van fraude of plagiaat. Zo goed als gratis, voor iedereen en meteen.

 
Volgende
Volgende

ChatGPT en plagiaat, dit moet je weten