Hoorzitting wegens plagiaat bij examencommissie: wat kun je verwachten?

Student in gesprek met studieadviseur, bespreking plagiaat hoorzitting examencommissie

Als student zit je natuurlijk niet te wachten op problemen. Dus als je opeens beschuldigd wordt van plagiaat, is dat best even schrikken. Plagiaat betekent dat je stukken tekst van iemand anders hebt gebruikt en hebt gedaan alsof ze van jou zijn. Dat kan van alles zijn: een online artikel, een boek of zelfs het essay van je oude studiegenoot. Het maakt niet uit of je het expres deed of per ongeluk; je kunt er flinke problemen door krijgen. In dit artikel leggen we uit wat er gaat gebeuren en hoe je je kunt voorbereiden op een gesprek met de examencommissie. 

Verdenking van plagiaat: wat gebeurt er nu? 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: voor de examencommissie hoef je niet bang te zijn. Veel studenten denken dat ze daar alleen maar zitten om je te pakken op foutjes, maar dat is niet zo. Ze zijn er dus niet om je als een strenge politieagent op de vingers te tikken, maar juist om te zorgen dat alles eerlijk verloopt. Lees hier meer over de werkzaamheden van de examencommissie.

Stel je hebt net je essay ingeleverd en een paar dagen later krijg je een mailtje van je docent. "We moeten het even hebben over je werkstuk", staat er. Blijkbaar heeft een programma zoals Turnitin te veel gelijkenissen gevonden tussen jouw werk en bestaande teksten. Dat is natuurlijk even schrikken, maar belangrijk is dat je weet wat er gaat gebeuren:

Eerste contact: Je krijgt dus dat mailtje waarin staat wat er aan de hand is, met vaak een bijlage waarin de overeenkomsten duidelijk zijn gemarkeerd.

Documentatie verzamelen: De school gaat nu alle bewijsstukken bij elkaar zoeken. Ze kijken naar jouw werk, de bronnen die je mogelijk gebruikt hebt en andere relevante informatie. Lees hier hoe ChatGPT wordt herkend door docenten.

Uitnodiging voor de hoorzitting: Je krijgt een uitnodiging om naar de hoorzitting te komen waar je jouw kant van het verhaal kunt vertellen. Meestal zijn daar een paar mensen van de examencommissie bij aanwezig.

Hoe werkt dit bij groep(s)plagiaat? 

Als je samen met anderen aan een project werkt, zijn jullie allemaal samen verantwoordelijk voor het eindresultaat. Dat betekent ook dat als iemand iets van het internet plukt zonder de juiste bronvermelding, iedereen in de groep daarop aangesproken kan worden, zelfs als maar één persoon verantwoordelijk was voor dat deel. Wordt er gesjoemeld gevonden in jullie groepswerk? Dan zal elk lid van de groep even langs moeten bij de examencommissie om te praten.

Belangrijk: Zijn jullie beschuldigd van plagiaat? Wacht niet af. Lees ons artikel over plagiaat verwijderen en ontdek hoe jullie je werk snel en effectief kunnen opschonen.

Is het plagiaat of gewoon een foutje? 

De examencommissie is er niet alleen voor serieuze klachten. Soms is er gewoon een foutje gemaakt. Misschien heb je per ongeluk te veel informatie uit de opdracht in je antwoord verwerkt of onbewust hetzelfde gedaan als een studiegenoot. De examencommissie kijkt dan of het echt plagiaat is of gewoon een slordigheidje. Lees hier meer over het verschil tussen parafraseren en plagiaat.

Ook zijn studenten soms de dupe van algoritmes van plagiaatscanners. Deze programma’s zoeken gewoon naar tekst die lijkt op wat ergens anders staat. Ze maken een lijstje van die stukken en de examinator kijkt dat na. Maar, deze systemen zijn niet perfect. Ze kunnen alleen vergelijken met wat online staat of wat eerder is ingeleverd. En soms slaan ze alarm terwijl er niets aan de hand is, vooral bij opdrachten waar iedereen dezelfde vragen moet beantwoorden en dezelfde bronnen gebruikt. Blijf dus altijd scherp en controleer zelf ook goed. Lees ook: Kunnen docenten ChatGPT herkennen? 

Hoe kun je je voorbereiden op de hoorzitting vanwege plagiaat?

Het klinkt allemaal heel officieel en misschien zelfs een beetje eng, maar dit is jouw kans om te laten zien dat je eerlijk bent geweest. Hier zijn wat tips:

  • Tip 1: Neem alles mee wat kan aantonen hoe je aan je info bent gekomen. Denk aan concepten, aantekeningen van je onderzoek, en een lijst met alle bronnen die je hebt geraadpleegd.

  • Tip 2: Een gesprek met een studieadviseur of een advocaat die weet hoe deze dingen gaan, kan superhandig zijn. Zij kunnen je helpen met hoe je je het beste kunt verdedigen. Zo sta je met onze expertise sterk in het complexe landschap van de onderwijsinstellingen. 

  • Tip 3: Vertel wat je hebt gedaan een paar keer hardop voordat je de hoorzitting ingaat, misschien aan een vriend of familielid. Dit helpt om je gedachten op een rijtje te krijgen en zelfverzekerder over te komen.

  • Tip 4: Vertel precies hoe je jouw werk hebt gedaan en hoe je aan je informatie bent gekomen.

  • Tip 5: Laat zien dat je snapt waarom het serieus is om beschuldigd te worden van plagiaat en dat je van deze situatie wilt leren.

  • NB: Ondertussen mag je gewoon doorgaan met je vakken en tentamens. Het kan zijn dat de examencommissie besluit dat er niets aan de hand is of dat de straf mild is, zoals een waarschuwing of het ongeldig verklaren van alleen het betreffende werk.

Zie ook: Wat kun je verwachten van een hoorzitting wegens fraude? 

Wat zijn je redenen om in beroep te gaan?

Als je het niet eens bent met een beslissing, leg dan duidelijk uit waarom. Stel, je hebt een laag cijfer gekregen omdat ze denken dat je hebt geplagieerd, maar jij denkt van niet. Je kunt dan uitleggen: “In vraag 3 citeerde ik een stuk uit een artikel, maar ik heb de bron vermeld in mijn voetnoten zoals we geleerd hebben in de les over academisch schrijven.” Als je denkt dat ze een regel uit het Onderwijs- en Examenreglement niet goed hebben toegepast, geef dan een specifiek voorbeeld: “Volgens artikel 5.3 had ik recht op een herkansing, maar die is me niet aangeboden.” Vertel ook waarom je de beslissing onredelijk vindt en wat het voor jou betekent.

Lees ook: Opgeroepen examencommissie door zelfplagiaat: wat nu? 

Wat moet je weten over een hoorzitting bij plagiaatbeschuldigingen?

Het kan nogal wat zijn als je als student beschuldigd wordt van plagiaat. Je zou niet goed kunnen weten hoe je moet reageren of wat er gaat gebeuren. Maar maak je geen zorgen, je staat er niet alleen voor. Hier zijn wat tips:

  • Je hebt een keuze: Je hoeft niet te reageren op de plagiaatbeschuldiging, maar het kan in je voordeel werken als je wel je verhaal doet. Als je besluit niet te reageren, laat dit dan even weten aan de secretaris van de examencommissie.

  • Afwezigheid heeft gevolgen: Als je besluit om niet naar de hoorzitting te gaan, dan wordt er toch een beslissing genomen, zonder jouw kant van het verhaal te horen. Dit kan resulteren in een nadelige uitkomst. 

  • Kans om je verhaal te doen: De hoorzitting is jouw kans om te vertellen hoe het zit. Grijp deze kans om je situatie goed uit te leggen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Ik heb altijd bronnen correct vermeld, zoals te zien is in mijn vorige essays, die ik hier bij me heb als bewijs."

We begrijpen dat dit spannend kan zijn, maar je hoeft dit niet alleen te doen. Er is hulp beschikbaar. Stuur ons vandaag nog een bericht. 

Wat zijn de gevolgen van een hoorzitting vanwege plagiaat? 

De gevolgen kunnen verschillen. Misschien krijg je alleen een waarschuwing, of je moet je werk opnieuw doen. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot verwijdering van de opleiding. Dit hangt af van hoe ernstig het plagiaat is en of je al eerder met zoiets bent beschuldigd. Zowel jij als je docent worden geïnformeerd over de beslissing. Als er plagiaat wordt vastgesteld, komt dat in je dossier. Je kunt dan nog wel binnen zes weken in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens

Als er geen fraude of plagiaat wordt vastgesteld, kun je je cursus gewoon afmaken. De examencommissie kan je dan adviezen geven om plagiaat in de toekomst te voorkomen. Wil jij plagiaat omzeilen? Met deze tips hoef je niet bang te zijn voor de plagiaatcontrole. 

Hoe kan de Studentenadvocaat helpen bij een hoorzitting wegens plagiaat?

Een advocaat die gespecialiseerd is in onderwijsrecht kan enorm helpen. Een Studentenadvocaat biedt juridisch advies, helpt bij het voorbereiden van je verdediging, en ondersteunt je tijdens de hoorzitting. Als je hulp nodig hebt, aarzel niet om contact op te nemen. Gebruik maken van onze diensten is zo goed als kosteloos. Dit is mogelijk omdat de Nederlandse overheid vindt dat iedereen recht heeft op juridische hulp. 

Het doel is om tot een eerlijke beslissing te komen, gebaseerd op alle beschikbare informatie. Met de juiste hulp kun je deze uitdaging aangaan en hopelijk een positief resultaat bereiken. Neem vandaag nog contact met ons op.

hoorzitting bij examencommissie wegens plagiaat
 
 
Vorige
Vorige

Is parafraseren plagiaat?

Volgende
Volgende

Wat te doen na een negatief BSA van een andere universiteit?