Hoe Duplichecker jou kan helpen bij plagiaatcontrole

Duplichecker

Plagiaat is een groot probleem binnen het onderwijs. En het is alleen nog maar erger worden na de komst van de praktische kopieer-plakfunctie. Gelukkig wordt controleren of ingeleverd werk vrij is van plagiaat steeds makkelijker. Er komen steeds meer online tools op de markt waarmee je kunt controleren of je niet (onbewust) plagiaat hebt gepleegd. Een van deze tools is Duplichecker, waarmee je 2 teksten kunt vergelijken op plagiaat. Hoe dat werkt en voor wie het interessant is, lees je in dit artikel.

Waarom is plagiaat een probleem?

Plagiaat is een vorm van academische fraude, waarbij studenten het werk van anderen gebruiken en doen alsof het hun eigen werk is. Het met andermans veren pronken kan onterechte positieve cijfers als gevolg hebben.

Maar dat niet alleen. Plagiaat tast ook de kwaliteit van het onderwijs aan. Pleeg je plagiaat? Dan leer je niet de vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te kunnen zijn in je toekomstige carrière. Omdat het inleveren van origineel werk een strenge eis is op alle hoger onderwijsinstellingen, word je als student gestimuleerd om kritisch te denken en je schrijfvaardigheden te verbeteren.

Word je beschuldigd van plagiaat? Hier lees je welke gevolgen dat kan hebben voor het verloop van jouw studie. Lees hier hoeveel plagiaat je mag hebben en hoe er op plagiaat wordt gecontroleerd. Wist je dat zelfs parafraseren, als het niet goed wordt gedaan, als plagiaat kan worden gezien? Lees hier hoe je parafraseren op de juiste manier aanpakt om problemen te voorkomen.

Hier en daar wat overnemen van Wikipedia in je verslag: natuurlijk ben je dan snel klaar. Maar heel verstandig is het niet. Het is tegenwoordig namelijk heel eenvoudig te controleren met een handige tool als Duplichecker. Lees snel verder voor meer informatie over dit online hulpmiddel.

Wat is Duplichecker?

Zoals de naam al doet vermoeden, is Duplichecker een unieke tool om duplicaten te checken. Door gebruik te maken van dit online hulpmiddel kun je twee documenten vergelijken op overeenkomsten. Deze tool is ontworpen voor studenten, docenten en iedereen die op zoek is naar een snelle manier om plagiaat op te sporen. Duplichecker maakt gebruik van geavanceerde algoritmen, waarmee het 2 teksten kan vergelijken op basis van woorden, zinsstructuur en zelfs afbeeldingen.

Meer weten over online plagiaatcheckers? Ook daar hebben we onlangs een artikel over gepubliceerd: Voorkomen is beter dan genezen: gebruik een plagiaatchecker!

Hoe werkt Duplichecker?

Gebruikmaken van Duplichecker is simpel. Je hoeft enkel 2 teksten te uploaden en het plagiaatdetectiesysteem doet de rest. Duplichecker zal precies aangeven welke delen van de tekst overeenkomen. Zo weet jij precies welke stukken tekst in jouw werk nog wat extra aandacht nodig hebben.

Duplichecker kan jou zelfs helpen bij het herschrijven van plagiaatvrije inhoud. De tool kan  zinnen in teksten wijzigen zonder dat de inhoud ervan verloren gaat. Dit doe je simpelweg door te klikken op ‘Maak het uniek’. Op die manier kan Duplichecker jou helpen om je werk plagiaat-vrij te maken.

Voor wie is Duplichecker interessant?

Duplichecker is ideaal voor studenten die momenteel werken aan een scriptie of essay. Door gebruik te maken van deze online tool kan een student ervoor zorgen dat zijn of haar verslag origineel is en voldoet aan alle eisen van zijn of haar onderwijsinstelling.

Niet alleen studenten kunnen gebruik maken van Duplichecker. Ook docenten kunnen met Duplichecker controleren of studenten hun werk op een eerlijke manier hebben gedaan. Docenten komen immers regelmatig zinnen tegen die hen bekend voorkomen. Door het ingeleverde werk van studenten door deze online tool te halen kunnen zij de teksten controleren op plagiaat.

De voordelen van Duplichecker ten opzichte van andere plagiaat detectietools

Er zijn tegenwoordig talloze plagiaat detectietools beschikbaar op het internet. Duplichecker biedt unieke voordelen ten opzichte van andere plagiaatdetectiesystemen zoals Scribbr. Onderstaande eigenschappen maakt Duplicheker een effectieve plagiaatcontroletool:

  • Geavanceerde technologie: Duplichecker maakt gebruikt van geavanceerde software die op zoek gaat naar zowel volledige als gedeeltelijke overeenkomsten in de 2 documenten die jij uploadt. Dit resulteert in waardevolle nauwkeurigheid.

  • Gebruiksvriendelijkheid: De door jou ingevoerde teksten worden zorgvuldig gescand. Als er overeenkomsten gevonden worden zal Duplichecker de mogelijke plagiaat direct tonen. Ook het plagiaatrapport is uitgebreid en makkelijk te gebruiken.

  • Geeft nuttige suggesties: Wanneer je jouw teksten door Duplichecker hebt gehaald zal de tool ook advies geven over hoe je de gemarkeerde delen van de tekst anders kunt formuleren. Zo kun je plagiaat voorkomen.  

  • Spelling- en grammaticacorrectie: Met één druk op de knop verbetert Duplichecker niet alleen de spelling, maar ook de grammatica en de stijl.

Betrapt op plagiaat, en nu?

Wat als het toch misgaat? Plagiaat is funest voor je verslagen en de gevolgen zijn groot. Heeft de examencommissie van jouw onderwijsinstelling vastgesteld dat er sprake is van plagiaat in jouw ingeleverde werk? En mag je daarom jouw opleiding niet afmaken? Dan is het zinvol om in beroep te gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Hier kun je een brief naar schrijven waarin je beargumenteert waarom je het niet eens bent met hun genomen beslissing.

De Studentenadvocaat kan je helpen met het instellen van beroep bij het CBE. Met onze hulp sta je sterker in je schoenen om jouw verhaal duidelijk uit te leggen met een goede juridische basis. Heb jij hulp nodig of wil je meer informatie? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij gaan zo goed als kosteloos voor je aan de slag.

Let op: Niet alleen het kopiëren van andermans werk, maar ook het hergebruiken van je eigen eerdere werk zonder vermelding, kan leiden tot problemen. Dit heet zelfplagiaat. Lees hier wat je kunt doen als je beschuldigd wordt van zelfplagiaat en hoe je jezelf kunt verdedigen.

Better safe than sorry, zo voorkom jij plagiaat

Of het nu bewust is of niet, het is erg belangrijk dat je geen plagiaat pleegt. Originele inhoud in je opdrachten is te allen tijde en op elke onderwijsinstelling belangrijk. Lees onderstaande tips goed door om ervoor te zorgen dat jij in de toekomst geen plagiaat pleegt.

  • Weet wat plagiaat precies betekent. Plagiaat is een breed begrip. Lees hier welke soorten plagiaat er zijn. Zo kun je ze gemakkelijker voorkomen.

  • Vergeet je bronvermelding niet. Zonder bronvermelding mag je niet zomaar de tekst van iemand anders gebruiken.

  • Gebruik een tool voor plagiaatcontrole. Voer een plagiaatcheck uit voordat je jouw werk inlevert.  

Zoals je in de opsomming hierboven hebt kunnen lezen is gebruik maken van een tool voor plagiaatcontrole zoals Duplichecker een goede manier om er zeker van de te zijn dat je originele inhoud produceert.

Toch plagiaat in je werk? De Studentenadvocaat kan helpen

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen: gebruik maken van Duplichecker kan je helpen om plagiaat te voorkomen. Heb je onverhoopt toch plagiaat in je ingeleverde werk? En heeft dat (te) zware sancties tot gevolg? Dan kan De Studentenadvocaat je helpen met advies en eventuele verdere stappen. Met al onze ervaring in het onderwijsrecht weten wij precies hoe we jou het beste kunnen helpen bij een zaak tegen de examencommissie. Houd er rekening mee dat het van belang is om snel actie te ondernemen als je plagiaat hebt gepleegd. Heb jij hulp nodig en wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Stel ons dan je vraag.

 
 
Vorige
Vorige

Nieuwe ontwikkelingen voor studenten in het hoger onderwijs: het CBHO is verleden tijd

Volgende
Volgende

Brief naar de examencommissie, en nu?