Digitale toetsen maken? Hier moet je op letten bij online proctoring

digitale toetsen

Door de coronacrisis hebben studenten veel online les en worden digitale toetsen vaker afgenomen. Door middel van online proctoring, ofwel digitale toetsafname, vindt surveillance online plaats, met behulp van een speciale software. Diverse toetsapplicaties worden ingezet bij het afnemen van digitale toetsen. Maar bij online toetsen kunnen universiteiten en hogescholen sneller studenten verdenken van fraude. Om dit te voorkomen vertellen we je hier meer over digitale toetsafname, zodat je goed voorbereid je toets of examen ingaat.

Wat is fraude?

Online proctoring is in het leven geroepen om fraude bij een examen of tentamen tegen te gaan. Maar wat is fraude precies? Fraude wordt gezien als een vorm van bedrog, denk bijvoorbeeld aan het afkijken bij een examen. Bij vermoedens van fraude bij een examen wordt de examencommissie op de hoogte gesteld door de docent die dit heeft opgemerkt en daarvan een verslag heeft opgesteld. Naar aanleiding van dit rapport krijg je de gelegenheid om te reageren. Hierna neemt de examencommissie een besluit over een eventuele sanctie. Elke onderwijsinstelling is wettelijk verplicht zich te houden aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wanneer een digitale toets wordt afgenomen.

Wil je weten wat er precies gebeurt tijdens een hoorzitting bij de examencommissie als je van fraude wordt beschuldigd? Lees dan dit artikel over de gang van zaken tijdens een hoorzitting.

Fraude bij digitale toetsen

Bij digitale toetsen maken hogescholen en universiteiten steeds meer gebruik van online proctoring, dus online monitoring door schermdeling tijdens een digitaal examen. Met proctoring kan de docent bijhouden welke websites studenten bezoeken of bezocht hebben tijdens een examen of tentamen. Als student word je in de meeste gevallen gefilmd via de webcam en afgeluisterd via de microfoon in je laptop of computer. Wanneer je tijdens je digitale toets iets afwijkends doet, zoals het bezoeken van een website, krijgt de docent daar een melding van.

De examencommissie kan de website vervolgens controleren om te oordelen of je daadwerkelijk gefraudeerd hebt. Deze manier van toetsing stelt scholen in staat om afkijken en overleg tussen studenten te beperken. Maar, online is het veel lastiger vast te stellen of er daadwerkelijk fraude wordt gepleegd. Word je beschuldigd van fraude tijdens een digitale toets? Neem dan contact met ons op en dan helpen we je graag verder.

Hoe werkt online proctoring bij digitale toetsen?

Online proctoring bij digitale toetsen kan inhouden dat jouw laptop wordt ‘gelocked’, waardoor andere software wordt afgesloten of beperkt wordt in gebruik. Je kunt dan tijdens digitale toetsen geen gebruik maken van digitale hulpmiddelen, zodat fraude wordt beperkt. Ook kan je laptop ‘geblockt’ worden. Dit houdt in dat functionaliteiten, zoals de camera en de microfoon van je laptop tijdens een digitale toets worden afgesloten of overgenomen.

Ook is live monitoring mogelijk, waarbij de docent of surveillant studenten in de gaten houdt via geluidsopnames, het scherm of via de webcam van de laptop. Als de docent of surveillant vermoedt dat er sprake is van digitale fraude, dan kan hij of zij direct ingrijpen. De mogelijkheden tot digitale fraude worden beperkt met live monitoring, maar een docent kan niet veel studenten tegelijk monitoren.

Controle achteraf

Live monitoring bij digitale toetsen houdt in dat het beeld en geluid opgeslagen worden, zodat er achteraf controle mogelijk is. Na het tentamen of examen kan de docent de beelden en/of geluiden terugkijken – en luisteren. Met deze werkwijze wordt digitale fraude grotendeels opgevangen, maar het kost wel veel werk voor docenten en surveillanten.

Online toets maken met Testvision

Testvision is een toetssysteem dat ondersteunt bij het ontwikkelen, afnemen, nakijken, beoordelen én analyseren van digitale toetsen. Door middel van Testvision is het mogelijk om gebruik te maken van de ‘secure browser’ tijdens een online toets. Hiermee kun je als student alleen Testvision op je computer gebruiken en geen andere programma’s. Dit is zo ingesteld om fraude bij digitale toetsen tegen te gaan. Als andere programma’s of bepaalde websites worden bezocht, dan kan de docent of surveillant dit zien. Testvision heeft een ingebouwde koppeling met Safe Exam Browser, maar een eigen secure browser is ook mogelijk.

Online toets maken met Proctorio

Proctorio is wereldwijd één van de grootste proctoringbedrijven. Proctorio wordt ingezet om fraude bij een online toets op te sporen. Proctorio is software die tijdens de toetsafname webcambeelden opneemt, maar ook het scherm en de microfoon van de student. De tool legt vast welke student de digitale toets maakt door bijvoorbeeld om een ID-bewijs te vragen aan het begin van de online toets. De tool zorgt ervoor dat de student bepaalde zaken tijdens het tentamen niet kan doen, zoals het openen van nieuwe tabbladen, maar geeft wél toegang tot een aantal hulpmiddelen, zoals een rekenmachine. 

Wanneer je een digitale toets maakt met Proctorio, slaat de tool beelden op van de student en signaleert geautomatiseerd ‘afwijkend gedrag’. Dit kan zijn wanneer een student wegloopt of wegkijkt of als er iemand in de ruimte wordt opgemerkt. Er wordt dus niet altijd live meegekeken met de student en wat de student doet. De surveillant kan achteraf terugkijken wat Proctorio heeft opgeslagen om digitale fraude op te sporen.

Beschuldigd van fraude bij digitale toetsen?

Zelfs nu we meer uit de coronacrisis komen en onderwijsinstellingen de draad weer oppakken met toetsafname op de campus, zullen er nog vaak genoeg digitale toetsen worden afgenomen. Als student kun je dan gefilmd worden via je webcam en afgeluisterd worden via de microfoon van je laptop. Wanneer je iets afwijkends doet, zoals het bezoeken van een website, krijgt je docent daar een melding van en kun je beschuldigd worden van digitale fraude. Maar deze beschuldiging hoeft dan niet per definitie gegrond te zijn. 

Vraag je je af of parafraseren gezien kan worden als plagiaat? Lees dan dit artikel over of parafraseren plagiaat is.

Word je beschuldigd van fraude bij een digitale toets en ben je het hier niet mee eens? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij je reageren op deze beschuldiging en bieden we ondersteuning bij de vervolgstappen.

 
 
Vorige
Vorige

Plagiaat voorkomen? Alles wat je moet weten over plagiaat en de plagiaatcontrole

Volgende
Volgende

Hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) op de universiteit?