De doorstroomnorm in plaats van het bindend studieadvies, wat houdt het in?

BSA
doorstroomnorm

Zuyd Hogeschool in Heerlen was dit jaar de eerste onderwijsinstelling die het bindend studieadvies (BSA) heeft afgeschaft. In plaats daarvan gaat de hogeschool werken met een doorstroomnorm, die niet bindend is. De student mag dan zelf bepalen of hij of zij na het advies doorgaat met de studie of afhaakt. De verwachting is dat steeds meer onderwijsinstellingen met de doorstroomnorm gaan werken. Maar wat houdt het precies in en wat maakt het anders dan het bindend studieadvies (BSA)?

Afschaffing bindend studieadvies (BSA)

De Tweede Kamer heeft er eind vorig jaar voor gekozen om het bindend studieadvies af te schaffen op hogescholen vanwege de coronacrisis. Studenten die door de coronacrisis vertraging opliepen kunnen ook dit studiejaar gebruiken om aan de voorwaarden van de onderwijsinstelling te voldoen.

Wat is het bindend studieadvies (BSA)?

Aan het eind van het eerste studiejaar krijgt iedere student een bindend studieadvies (BSA) van de hogeschool of universiteit. Hierin staat of de student genoeg studiepunten heeft behaald om de opleiding te kunnen voortzetten. Als je niet genoeg studiepunten hebt behaald en er geen sprake is van bijzondere omstandigheden, betekent dit in de meeste gevallen dat je een negatief BSA ontvangt. Als student word je dan verplicht om te stoppen met je opleiding.

Dreig je een negatief BSA te krijgen en wil je weten wat je kunt doen om dit te voorkomen? Het kan verstandig zijn om je vóór 1 februari uit te schrijven. Lees hier meer over deze mogelijkheid en wat de gevolgen zijn.

Waarom afschaffing van het BSA?

De afschaffing geldt voor hbo-studenten en niet voor wo-studenten. Hbo-studenten zouden namelijk meer last hebben van het coronavirus, omdat zij over het algemeen meer praktijkonderwijs of stages hebben. Als zij dit studiejaar onvoldoende punten halen, kunnen zij de vakken en toetsen volgend studiejaar alsnog overdoen. Studenten die normaal de BSA-criteria niet halen, kunnen meestal niet door naar het volgende jaar. 

Doordat het onderwijs op de meeste universiteiten grotendeels is doorgegaan, moeten wo-studenten dit jaar minder vertraging oplopen. Als er aanleiding toe is, kunnen opleidingen er alsnog voor kiezen om studenten tegemoet te komen. Zo kunnen ze ervoor kiezen om het aantal studiepunten dat nodig is om door te stromen naar het tweede jaar te verlagen. Het varieert per opleiding om hoeveel punten het gaat.

De doorstroomnorm: wat is het?

Steeds meer hogescholen willen net als Zuyd Hogeschool gaan werken met de doorstroomnorm, die dus niet bindend is. Dat betekent dat het aan de student zelf is om te bepalen of hij of zij na het advies de studie wil voortzetten of niet. Zij worden door individuele begeleiding ondersteund om de benodigde studiepunten alsnog te halen, waarna zij kunnen beginnen aan hun tweede jaar. Raadpleeg daarvoor de OER van je opleiding. Het is mogelijk dat in de OER is opgenomen of de doorstroomnorm wordt toegepast.

Hoe werkt de doorstroomnorm?

Hogescholen zijn voornamelijk door het coronavirus steeds op zoek naar een goede aanpak en nieuwe alternatieven in de plaats van het BSA. Zoals bijvoorbeeld een dringend (niet bindend) studieadvies of het bieden van compensatiemogelijkheden, waarbij een hoger cijfer een onvoldoende kan compenseren.

Ook wordt er dus geëxperimenteerd met de doorstroomnorm, waarbij een student pas kan beginnen aan vervolgvakken na het behalen van een bepaalde puntennorm. Studenten die niet voldoen aan de doorstroomnorm hoeven niet de opleiding te verlaten. In plaats daarvan krijgen ze een studieadvies van hun studieloopbaanbegeleider, gebaseerd op hun motivatie, vaardigheden én discipline.

Als je ondanks alles toch een negatief BSA hebt gekregen en je wilt je inschrijven voor een nieuwe opleiding, zijn er mogelijkheden om dit te doen. Lees hier hoe je je opnieuw kunt inschrijven en wat je kunt doen om weer aan de slag te gaan met studeren.

Waarom de doorstroomnorm?

Het idee achter de doorstroomnorm is dat studenten in het eerste jaar van de studie zich goed moeten kunnen oriënteren. Studenten hebben niet altijd een compleet beeld van de studie wanneer ze zich inschrijven. Zeker voor nieuwe studenten kan studeren even wennen zijn. Sommige studenten hebben immers wat meer tijd nodig of moeten wennen aan het onderwijs op de desbetreffende instelling.

Daarnaast moet de prestatiedruk afnemen met de doorstroomnorm. Met de doorstroomnorm moeten studenten goede begeleiding krijgen en de kans krijgen de niet behaalde vakken in te halen. Tot die tijd mogen ze nog niet doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. De desbetreffende onderwijsinstelling en de student maken zo in een overeenkomst afspraken over de invulling van het tweede studiejaar.  

Hoe hoog de doorstroomnorm is, bepalen de opleidingen ook zelf. Het is vooralsnog onbekend wat het succes van de doorstroomnorm op termijn betekent. Hogescholen blijven in ieder geval de komende tijd experimenteren met andere vormen van studiebegeleiding en studieadvies.

Hulp nodig rondom studentenzaken? Ga voor De Studentenadvocaat

Heb jij te maken met een negatief bindend studieadvies en ben je het hier niet mee eens? Neem dan contact met ons binnen de gestelde termijn. Wij gaan dan voor jou in beroep bij het College van Beroep voor de Examens tegen het negatief BSA. Wij staan direct klaar voor iedereen.

 
 
Vorige
Vorige

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO): wat houdt het in?

Volgende
Volgende

Plagiaat omzeilen? Met deze tips hoef je niet bang te zijn voor de plagiaatcontrole