Verhoogt ChatGPT het risico op een negatief BSA?

ChatGPT negatief bsa De Studentenadvocaat

Sta jij ook versteld van de invloed van ChatGPT op jouw academische toekomst? En had je ooit kunnen denken dat deze onschuldig ogende chatbot je studieplannen in duigen kon laten vallen met een negatief Bindend Studieadvies (BSA)? Wij ook niet. Maar helaas moeten we de harde realiteit onder ogen zien: het ondenkbare gebeurt steeds vaker - een negatief BSA door ChatGPT. In dit artikel zoomen we in op dit fenomeen en vertellen we je alles wat je moet weten.

ChatGPT: de kracht en mogelijkheden van deze geavanceerde AI-chatbot

Maak kennis met ChatGPT, een geavanceerde AI-chatbot die de academische wereld al een tijdje op haar kop zet. Als advocaat voor studenten begrijpen wij als geen ander dat je vragen hebt over de invloed van deze bot op je studieverloop. Daarom zullen we hieronder de kracht en mogelijkheden van ChatGPT onder de loep nemen. Zo geven we je een duidelijk beeld van hoe ChatGPT jouw situatie kan beïnvloeden.

De voordelen van ChatGPT

De kracht van ChatGPT ligt in zijn vermogen om snel en nauwkeurig informatie te verstrekken. Het maakt gebruik van geavanceerde algoritmen en enorme hoeveelheden gegevens om de meest relevante informatie aan zijn gebruikers te bieden. Bovendien heeft ChatGPT de capaciteit om natuurlijke taal te begrijpen en te genereren. Hierdoor verloopt de communicatie tussen jou en de chatbot vloeiend.   

Een ander voordeel van ChatGPT is de beschikbaarheid. Je kunt op elk moment een beroep doen op ChatGPT, ongeacht het tijdstip of de dag. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten op antwoorden van je docent of scriptiebegeleider, maar dat je direct toegang hebt tot de informatie die je nodig hebt.

De valkuilen van ChatGPT: Risico op plagiaat en gebrek aan kennisontwikkeling

Wees je bewust van de mogelijke valkuilen bij het raadplegen van ChatGPT. De chatbot kan jouw studieplannen in gevaar brengen en daarmee ook leiden tot een negatief BSA. Deze mogelijke valkuilen hebben vooral betrekking op plagiaat en het gebrek aan eigen kennisontwikkeling. Hieronder zullen we deze valkuilen kort verder toelichten.

Plagiaatrisico

Het gebruik van ChatGPT kan leiden tot een verhoogd risico op plagiaat. Hoewel de chatbot in staat is om uitgebreide informatie te verstrekken, kan het klakkeloos overnemen van ChatGPT’s antwoorden zonder enige bronvermelding alsnog als plagiaat worden beschouwd. Onderwijsinstellingen hechten veel waarde aan academische integriteit en plagiaat kan daarom ernstige gevolgen hebben. Deze sancties variëren van disciplinaire maatregelen tot het ongeldig verklaren van je ingeleverde werk of zelfs het moeten stoppen met je studie vanwege een negatief BSA.

Lees ook: ChatGPT en plagiaat, dit moet je weten! 

Gebrek aan eigen kennisontwikkeling

Een ander nadeel van het klakkeloos overnemen van informatie van ChatGPT is het gebrek aan eigen kennisontwikkeling. Een opleiding heeft als doel om jou als student uit te dagen. Het moet je stimuleren om zelfstandig kennis en vaardigheden te verwerven. Wanneer je voor je antwoorden afhankelijk bent van ChatGPT loop je het risico om deze leerervaringen te missen. Het proces van onderzoek doen, informatie evalueren en kritisch denken wordt hierdoor belemmerd. En deze belemmering kan bij menig student leiden tot een negatief BSA.

Het belang van een gebalanceerde aanpak

Hoewel ChatGPT waardevolle informatie kan bieden, is het belangrijk om een gebalanceerde aanpak te hanteren bij het gebruik van de AI-tool. We raden je daarom aan om ChatGPT te zien als een hulpmiddel dat je kan helpen bij het verkrijgen van inzichten en aanvullende informatie. Het is echter belangrijk om deze informatie kritisch te evalueren, te controleren en aan te vullen met je eigen kennisontwikkeling. Door ChatGPT te beschouwen als een aanvullend hulpmiddel in plaats van een vervanging voor je eigen inspanningen, kun je een goede basis van kennis en begrip opbouwen. En daarmee vermijd je het risico op een negatief BSA.

Voorkom een negatief BSA: Hoe je jezelf kunt beschermen tegen ChatGPT

Zoals hierboven ook al kort besproken: ChatGPT kan waardevolle informatie bieden. Maar toch blijft het belangrijk om jezelf te beschermen tegen de mogelijke valkuilen. Hieronder enkele tips om jezelf te beschermen:

  • Verifieer de nauwkeurigheid van de antwoorden: Hoewel ChatGPT een geavanceerde AI-chatbot is, is het niet helemaal foutloos. De bot kan namelijk onvolledige of zelfs foutieve informatie verstrekken. Ga daarom altijd na of de antwoorden die je van ChatGPT krijgt wel kloppen. Dit kun je doen door ze te vergelijken met andere betrouwbare bronnen. Zo voorkom je het verkrijgen van een negatief BSA.

  • Gebruik citaten en referenties: Haal je informatie uit externe bronnen zoals boeken, artikelen of websites? Zorg er dan voor dat je correcte citaten en referenties gebruikt. Let op: ChatGPT is geen bron. Verwijs altijd naar de originele bronnen om duidelijk te maken welke informatie je hebt gebruikt. Zo voorkom je plagiaat en daarmee dus ook een negatief BSA. Ontdek hier hoe er precies wordt gecontroleerd op plagiaat.

  • Neem verantwoordelijkheid voor je eigen studie: Blijf actief betrokken bij je studieproces, neem deel aan colleges en studiegroepen, en zoek naar mogelijkheden om je eigen kennis en vaardigheden te ontwikkelen.

  • Gebruik plagiaatcheckers: Maak gebruik van online plagiaatcheckers om je werk te controleren voordat je het inlevert. Denk hierbij aan tools als Scribbr of Duplichecker. Deze tools kunnen overeenkomsten met andere bronnen detecteren. Zo kunnen ze je helpen mogelijk plagiaat op te sporen om zo een negatief BSA te voorkomen. 

  • Let op de taalnauwkeurigheid: ChatGPT kan zo nu en dan antwoorden geven die vol staan met spel- en/of taalfouten. Wees hier alert op en corrigeer de antwoorden waar nodig. Het indienen van werk met taal- en/of spelfouten kan een negatieve invloed hebben op de beoordeling van je studieprestaties en uiteindelijk leiden tot een negatief BSA.

Vertrouw dus niet blindelings op de gegeven antwoorden van ChatGPT, maar verifieer ze aan de hand van andere betrouwbare bronnen en raadpleeg waar nodig ook je docenten.  Dit stelt je in staat om een dieper inzicht te ontwikkelen en je eigen kennis te verbreden.

Goed om te weten: Vanaf 2025-2026 worden de vereisten voor een positief BSA mogelijk verlaagd, wat je meer ruimte kan geven om je studie succesvol af te ronden. Lees hier meer over deze veranderingen en of ze voor jou gelden.

Het oplossen van ChatGPT-gerelateerde BSA-problemen: De Studentenadvocaat kan helpen

Ben jij een student die te maken heeft met een negatief BSA als gevolg van het gebruik van ChatGPT? Raak dan niet direct in paniek. De Studentenadvocaat staat namelijk klaar om je te helpen bij het oplossen van de ChatGPT-gerelateerde BSA-problemen. Wij begrijpen de uitdagingen waar studenten mee te maken hebben bij het navigeren door de complexiteit van studieprocessen, inclusief de risico's die ChatGPT met zich meebrengt. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van studenten die te maken hebben met BSA-problemen veroorzaakt door ChatGPT of andere soortgelijke situaties.

Lees ook: Inschrijven studie na negatief BSA? Dit zijn je opties.

Neem snel contact met ons op, dit mag gewoon in je eigen woorden. Dan krijg je de juridische bijstand en ondersteuning die je nodig hebt om je studieverloop veilig te stellen.

 
 
Vorige
Vorige

Negatief BSA aan Hogeschool Rotterdam: wat nu?

Volgende
Volgende

Wat te doen bij een negatief BSA aan de HVA: ons advies