Alle antwoorden op veelgestelde vragen rondom plagiaat, plagiaatchecker, BSA, fraude én bronvermelding
De thema’s waar de Studentenadvocaat zich in specialiseert, bevinden zich soms in grijs gebied. Dit kan af en toe voor verwarring en onduidelijkheid zorgen. Want wat is plagiaat en fraude precies en hoe voorkom je zoiets, zodat je geen problemen krijgt met je onderwijsinstelling? Allemaal vragen die belangrijk zijn voor studenten. Hieronder geven we antwoorden op diverse veelgestelde vragen rondom plagiaat, de plagiaatchecker, bindend studieadvies (BSA), fraude en de bronvermelding in teksten.
Plagiaat
Als je door jouw onderwijsinstelling wordt beschuldigd van plagiaat bij een toets of examen, kan dit betekenen dat je moet stoppen met je studie. Maar met onze hulp hoeft dit niet het geval te zijn. Als je onterecht beschuldigd wordt van plagiaat, is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken. De Studentenadvocaat heeft jarenlange ervaring met diverse plagiaatzaken. Maar allereerst: wat is plagiaat, hoe voorkom je het en hoe kun je het controleren? Hieronder geven we daar meer duidelijkheid over.
Zie ook: Kan ChatGPT plagiaat plegen?
Wat is plagiaat?
Plagiaat is het overnemen van andermans werk in bijvoorbeeld een opdracht of scriptie en het uitgeven als je eigen werk. Plagiaat wordt meestal onderschept door plagiaatcheckers, zoals Ephorus en Turnitin. Veel (hoge) scholen en universiteiten gebruiken deze scanners om jouw werk te vergelijken met ander bestaand werk. Denk hierbij aan de interne databases van andere onderwijsinstellingen en stukken die online te vinden zijn. Zo’n plagiaatchecker laat dan zien of er overeenkomsten zijn aangetroffen tussen jouw werk en dat van iemand anders. Zie ook: Hoe Duplichecker jou kan helpen bij de plagiaatcontrole.
Als je problemen ondervindt met je scriptie door plagiaatbeschuldigingen of als je niet tevreden bent met je cijfer, vraag je je misschien af hoe vaak je je scriptie mag herkansen. Lees hier meer over je mogelijkheden en rechten rondom het herkansen van je scriptie.
Wanneer is iets plagiaat?
Enkele voorbeelden van situaties die als plagiaat gezien kunnen worden:
Het aanleveren van werk van iemand anders en er je eigen naam onder zetten.
Het overnemen van een groot gedeelte uit een andere opdracht of onderzoek, met alleen wat kleine dingen door jou aangepast.
Teksten overgenomen uit andermans werk en in iedere zin een woord aangepast om zo een hoog percentage in de plagiaatscanner te voorkomen.
Het inleveren van dezelfde opdracht voor meerdere vakken, ook wel zelfplagiaat genoemd
Het herformuleren van verschillende onderzoeken zonder bronvermelding en eigen onderzoek.
Geen juiste bronvermelding.
Het gebruiken van beweringen in de tekst uit onderzoeken die niet bestaan.
Goede bronvermelding, maar te veel woordgebruik van de originele auteur.
Onjuiste informatie geven over de originele bron.
En hoe zit het met ChatGPT en andere AI-tools?
Als je een essay indient dat is geschreven door ChatGPT, lever je geen werk in dat je zelf hebt bedacht. Dit wordt gezien als fraude en onderwijsinstellingen treden hier streng tegen op. Ondanks dat slaat een gemiddelde plagiaatchecker geen alarm bij het indienen van een dergelijke AI-tekst. Simpelweg omdat vrijwel iedere tekst die ChatGPT genereert uniek is. Ondanks dat kan een ChatGPT-tekst wel degelijk bestempeld worden als plagiaat omdat er geen bronvermelding bij zit. En nee: ChatGPT is geen goede bron. Zie ook: AI voor studenten: waarom je er niet blind op moet vertrouwen.
Wat is bronvermelding?
Bronvermelding of citatie is het correct aangeven van de oorsprong van informatie, afbeeldingen en diagrammen verwerkt in jouw teksten van je scriptie of essay. Bronvermelding is vooral heel belangrijk in wetenschappelijke en semi-wetenschappelijke publicaties, maar ook in journalistieke publicaties. Het hergebruiken van dit soort materiaal zónder bronvermelding wordt bestempeld als plagiaat.
Wat staat er in een bronvermelding?
Binnen de Nederlandse wet is het toegestaan om delen van bovengenoemde bronnen aan te halen zonder dat het als plagiaat wordt gezien. Het is hierbij echter wel heel belangrijk dat je een correcte bronvermelding toevoegt. In onderzoeken, scripties en andere opdrachten bestaat bronvermelding meestal uit de achternaam van de auteur(s), gevolgd door het jaartal en eventueel de pagina('s) waarnaar verwezen wordt. Deze bronvermelding staat in de lopende tekst, maar dit kan per onderwijsinstelling soms nog variëren.
Hoe voorkom je plagiaat?
Het klinkt heel simpel, maar plagiaat kun je het beste voorkomen door gewoonweg bronvermelding op de juiste manier toe te passen in je teksten. Bronvermelding is cruciaal als je exacte woorden of een deel uit een tekst kopieert uit een onderzoek of ander document. Maar ook wanneer je bestaande afbeeldingen, illustraties, tabellen of diagrammen gebruikt. Je kunt bronnen in je tekst vermelden door ze bijvoorbeeld samen te vatten, te parafraseren of te citeren (APA-stijl). Online is ontzettend veel uitleg te vinden over de juiste manier van bronvermelding. Kom je er niet uit? Vraag het intern na bij je onderwijsinstelling.
Let op: ook als je wél naar de bron verwijst, kun je nog steeds plagiaat plegen. Als je te veel tekst van iemand anders kopieert of als je die teksten in je eigen woorden omschrijft, maar het wel een groot deel van je werk vormt. Kortom: te veel leunen op iemand anders zijn werk, ook al verander je de woorden, kan gezien worden als plagiaat.
Hoe plagiaat controleren?
Er zijn verschillende plagiaatscanners waarin je plagiaat kunt checken. Veelgebruikte plagiaatscanners zijn Ephorus en Turnitin. Deze tools scannen je scriptie of essay op plagiaat door de inhoud te vergelijken met andere scripties, wetenschappelijke publicaties en diverse bronnen op het internet. De grootte en inhoud van de databases verschilt per plagiaatscanner. Sommige databases bevatten alleen websites, terwijl andere plagiaatscanners ook boeken en eerder geüploade documenten bevatten. Haal je scriptie of essay dus door een aantal plagiaatcheckers voordat je je scriptie inlevert, zodat je 100% zeker weet dat je geen plagiaat hebt.
Hoe werkt een plagiaatcontrole?
Een plagiaatchecker of plagiaatscanner is een geavanceerd computerprogramma dat zoekt naar overeenkomsten tussen jouw tekst en bestaande teksten in een grote database. Het resultaat van een plagiaatcheck toont het percentage woorden in jouw tekst dat overeenkomt met een bestaande tekst. De gevonden overeenkomsten worden gemarkeerd met een link naar de originele tekst. Zie ook: Hoe wordt er gecontroleerd op plagiaat?
Hoeveel plagiaat is toegestaan?
Het plagiaatpercentage geeft aan welk percentage van jouw essay of scriptie is teruggevonden in de plagiaatchecker of plagiaatscanner. Het percentage plagiaat dat jouw tekst volgens jouw onderwijsinstelling mag bevatten is in principe 0%. Heb je bijvoorbeeld een percentage van 15%? Dan komt er zo’n 15% van jouw tekst overeen met andere bestaande stukken online of in een database. Je kunt in principe deze vuistregel aanhouden: een score van meer dan 10% is niet goed. De kans is dan groot dat je plagiaat in je tekst hebt. Een score tussen 5% en 10% is een twijfelgeval. Omdat echter niet alle overeenkomsten in jouw tekst per definitie plagiaat zijn, zegt een score van meer dan 5% nog niet alles. Elke overeenkomst in jouw tekst moet beoordeeld worden door je docent of de examencommissie.
Lees ook: Hoeveel procent plagiaat mag je hebben?
Fraude
Fraude houdt in dat je hogeschool of universiteit je beschuldigt van fraude, bijvoorbeeld bij een (digitaal) examen. Zo’n beschuldiging kan leiden tot ernstige sancties. Schakel daarom tijdig onze hulp in. Als je in beroep wilt gaan tegen de beslissing van de examencommissie, helpt het je om sterk in je schoenen te staan. De Studentenadvocaat staat je gedurende het proces bij. Maar wat is fraude precies en wanneer pleeg je fraude?
Wat is fraude?
Fraude wordt gezien als een vorm van bedrog, denk bijvoorbeeld aan het afkijken bij een examen. Bij vermoedens van fraude bij een examen wordt de examencommissie op de hoogte gesteld door de docent die dit heeft opgemerkt en daarvan een verslag heeft opgesteld. Naar aanleiding van dit rapport krijg je de gelegenheid om te reageren. Hierna neemt de examencommissie een besluit over een eventuele sanctie.
Word je beschuldigd van plagiaat en moet je voor de examencommissie verschijnen? Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op wat je kunt verwachten tijdens zo'n hoorzitting. Lees ons artikel voor meer informatie over wat je kunt verwachten bij een hoorzitting wegens plagiaat bij de examencommissie.
Wanneer pleeg je fraude?
Fraude kan inhouden het afkijken tijdens een tentamen of examen. Hieronder staan enkele situaties beschreven die als fraude kunnen worden gezien.
In het bezit zijn van hulpmiddelen tijdens een tentamen of examen, zoals een voorgeprogrammeerde rekenmachine, mobiele telefoon, boeken, syllabi of aantekeningen.
Je tijdens een examen of tentamen voordoen als iemand anders.
De antwoorden bij de hand hebben.
Het aanpassen van een examenonderdeel nadat het al is ingeleverd voor beoordeling.
Het onterecht (laten) aftekenen van presentielijsten.
Digitale fraude: wanneer je tijdens je digitale examen iets afwijkends doet, zoals het bezoeken van een website die niet gebruikt mag worden.
Het bindend studieadvies (BSA)
Als eerstejaars student krijg je aan het einde van je eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies van je onderwijsinstelling waarin staat of je volgens hen wel of niet geschikt bent om door te gaan met jouw opleiding. Als je voldoende studiepunten hebt behaald, dan ontvang je een positief studieadvies en mag je je studie vervolgen.
Lees ook: Negatief BSA aan de HVA? Ons advies!
Lees ook: Negatief BSA aan de Hogeschool Rotterdam: wat nu?
Maar wat nou als je de verplichte hoeveelheid studiepunten niet hebt behaald? Dan ontvang je een negatief BSA en moet je meestal per direct stoppen met je opleiding. Wij helpen je juridisch sterk te staan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) en andere instellingen bij een negatief BSA. Met ons aan je zijde, sta je geheid sterk! Maar wat is een bindend studieadvies precies en wat komt daarbij kijken?
Zie ook: Hoe krijg je (g)een negatief bindend studieadvies?
Wat is een bindend studieadvies (BSA)?
Een bindend studieadvies, afgekort BSA, is een maatregel waarmee jouw hogeschool of universiteit jou in staat stelt of juist verhindert om na je eerste studiejaar verder te studeren. Dit doet de onderwijsinstelling na afloop van je eerste studiejaar door een brief te sturen, waarin staat of je een positief of negatief BSA hebt behaald op basis van jouw studiepunten. Ontdek hier hoeveel studiepunten je nodig hebt om over te gaan.
Hoe werkt dat in praktijk? Ze kijken naar het aantal studiepunten dat je hebt gehaald en op basis daarvan krijg je een positief of negatief BSA. Een positief BSA betekent groen licht; je past goed bij de studie en kunt verder. Een negatief BSA betekent helaas stoppen. Deze maatregel zorgt ervoor dat je niet jarenlang investeert in een studie die uiteindelijk niet bij je past.
Wanneer inschrijven studie na negatief BSA?
Als je voor 1 mei al voelt dat het misschien niet zo lekker loopt, kun je je inschrijven voor een andere studie voor het volgende schooljaar. Zo verzeker je jezelf van een plekje mocht je toch een negatief BSA krijgen. Onze tip: Meld je altijd aan voor een opleiding, je kunt nog van idee veranderen.
Wie nog niet vooruit heeft gekeken naar zijn of haar toekomstige resultaten, kan wel te maken krijgen met een probleem omtrent het inschrijven voor een studie na een negatief BSA.
Krijg je pas ná 1 mei een negatief BSA en wil je je nog inschrijven voor een andere studie? Dan heb je nog steeds het recht op toelating tot een andere opleiding. De opleiding kan je dan wel verplichten mee te doen aan een studiekeuzecheck. De studie geeft jou als student dan advies. Ziet de opleiding het zitten met jou op deze opleiding of niet?
Geeft je gekozen opleiding een negatief advies ná 1 mei, dan word je helaas niet toegelaten. Let wel op: een negatief BSA heeft over het algemeen tot gevolg dat jij je gedurende een bepaalde periode niet meer mag aanmelden voor dezelfde opleiding aan dezelfde onderwijsinstelling. Dit verbod kan echter ook breder zijn en zien op meer opleidingen dan de opleiding waarvoor jij een negatief BSA hebt ontvangen. Meer informatie hierover kun je meestal in het Onderwijs en Examen Reglement vinden.
Lees ook: Deadline inschrijven studie: tot deze datum kun je je aanmelden (en wat doe je daarna)
Lees ook: Negatief bsa en dezelfde studie, is het mogelijk?
Hulp op het gebied van een negatief BSA, plagiaat of fraude?
Heb je hulp nodig bij een negatief bindend studieadvies (BSA) of word je beschuldigd van fraude of plagiaat? Wij helpen je daar graag bij! Voor iedereen én meteen. Neem contact met ons op en stel bij ons jouw vraag in je eigen woorden en wij gaan zo goed als kosteloos voor je aan de slag.