AI voor studenten: waarom je er niet blind op moet vertrouwen

AI
Student ontspant na het gebruiken van AI voor schoolwerk

Je hebt een belangrijke opdracht voor school, maar je hebt geen zin om eraan te beginnen. Je hebt ook geen idee waar je moet zoeken naar informatie of hoe je een goede tekst moet schrijven. Gelukkig heb je een oplossing: AI. Met een paar klikken heb je een tool gevonden die alles voor je doet. Hij zoekt de informatie, schrijft de tekst en controleert de fouten. Je hoeft alleen maar te knippen en te plakken. Zo, dat is snel geregeld. Maar is dat wel zo slim? In dit artikel gaan we je uitleggen waarom je als student niet te veel op AI moet vertrouwen. Daarnaast geven je ook tips om zelf beter te schrijven, zónder te veel op AI te leunen.

AI voor studenten: een handige hulp?

AI kan voor studenten heel handig zijn. Het kan je inspireren met nieuwe ideeën, je fouten corrigeren en je teksten verbeteren. Ontdek hier alle voordelen van AI in het onderwijs. 

Maar let op: er zit ook een addertje onder het gras. Als je als student te veel op AI vertrouwt, kun je in de problemen komen. Je kunt je eigen denkvermogen kwijtraken als je alles aan AI overlaat. Wat als je een presentatie moet houden en je hebt geen idee waar je het over hebt, omdat je alles van bijvoorbeeld ChatGPT hebt overgenomen?

Nog erger is het gevaar van plagiaat en onbetrouwbare informatie als je blindelings op AI vertrouwt. AI spreekt namelijk niet altijd de waarheid en komt soms met misinformatie alsof het feiten zijn. Zo kan een AI-chatbot je vertellen dat de hoofdstad van Nederland Den Haag is, terwijl dat eigenlijk Amsterdam is. Of dat de aarde plat is in plaats van rond. Dat wil je niet in je werk hebben, toch?

De snelheid van AI voor studenten: een voordeel of een nadeel? 

AI lijkt voor studenten de perfecte oplossing voor die lastige deadlines. Even snel iets in elkaar zetten met wat hulp van een tool en klaar is Kees. Maar is dat wel zo slim? Hier schuilt een groot gevaar: de snelheid kan ten koste gaan van de kwaliteit. AI geeft je namelijk geen garantie voor diepgang en samenhang in je werk. Het neemt ook zeker niet je eigen inzicht of creativiteit over. Onderzoek doen, bronnen checken en je eigen stem vinden blijven heel belangrijk voor elke schoolopdracht. Anders loop je het risico dat je een oppervlakkig, onzinnig of onsamenhangend stuk inlevert. Iets wat docenten over het algemeen niet waarderen. Ontdek hier hoe docenten herkennen dat je AI hebt ingeschakeld voor je werk. 

AI voor studenten: een bron van creativiteit of een bedreiging voor je eigenheid? 

Het gebruik van AI door studenten kan twee kanten op gaan. Aan de ene kant kan AI je helpen om je schrijfvaardigheid te verbeteren. Het kan je bijvoorbeeld suggesties geven voor betere woorden, zinnen of alinea’s. Ken jij Grammarly bijvoorbeeld al? Deze AI-tool kan je helpen bij grammatica- en spellingscontroles. Handig! Ontdek hier meer over hoe AI je kan helpen bij het schrijven van originele teksten in het onderwijs. 

Aan de andere kant kan AI je eigen, unieke stem overschaduwen en leiden tot onbedoeld plagiaat of een saaie toon in je teksten. Lees hier alles wat je moet weten over AI en plagiaat. Dus ja, als je te veel op AI leunt, verlies je je persoonlijke schrijfstijl. Je schrijft dan niet meer wat je zelf denkt, voelt of wilt zeggen, maar wat AI voor je bedenkt. Dat is jammer, want dan laat je niet zien wie je echt bent. Het is voor jou als student belangrijk om AI te zien als een hulpmiddel, niet als de schrijver. Gebruik je eigen woorden, ideeën en emoties om een essay te schrijven dat echt van jou is. Zo ontwikkel je een authentieke en creatieve schrijfstijl die je onderscheidt van anderen. 

Hoe kun je je eigen schrijfstijl ontwikkelen? 

Hoe kom je aan die unieke schrijfstijl? Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je eigen schrijfstijl te ontwikkelen:

  1. Lees veel verschillende teksten van verschillende schrijvers, genres en onderwerpen. Zo kun je inspiratie opdoen, nieuwe woorden leren en verschillende stijlen ontdekken.

  2. Schrijf regelmatig over onderwerpen die je boeien, uitdagen of raken. Dit is dé manier om je mening, visie en gevoelens te uiten en je eigen stem te ontdekken en te versterken. 

  3. Vraag feedback aan anderen, zoals je docenten, medestudenten of vrienden. Hun feedback kan je helpen je schrijfwerk te verbeteren, te weten wat goed werkt en waar je nog aan kunt werken.

Lees ook: Verslag schrijven met AI: vriend of vijand voor jou als student? 

AI voor studenten: de gevaren van gemak

Een van de grootste nadelen van AI voor studenten is dat het je lui kan maken. Als student kun je in de verleiding komen om AI te gebruiken voor alles wat je moet doen. Waarom zou je nog moeite doen om een opdracht te maken, een boek te lezen of een presentatie voor te bereiden als je het ook aan AI kunt overlaten? Dit lijkt misschien een makkelijke en snelle oplossing, maar het is eigenlijk heel gevaarlijk. Je leert namelijk niets meer zelf. Je bouwt geen kennis op, je ontwikkelt geen vaardigheden en je vormt geen eigen mening. Je wordt afhankelijk van AI en je verliest je eigen identiteit als student.

En wat als je AI niet meer kunt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je internet uitvalt, je apparaat kapot gaat of je docent het verbiedt? Dan heb je een groot probleem. Je kunt dan geen antwoord geven op een vraag, geen argument geven voor je standpunt of geen oplossing bedenken voor een probleem. Je bent dan niet alleen je cijfer kwijt, maar ook je zelfvertrouwen.

Ben jij in de problemen gekomen door te veel op AI te leunen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag. 

De rol van onderwijsinstellingen: de richtlijnen

Het is niet alleen jouw taak om verstandig om te gaan met AI. Ook onderwijsinstellingen spelen een rol. Zij moeten duidelijk maken wat de regels zijn voor het gebruik van AI. Wat mag je wel doen met AI en wat niet? Hoe kun je AI op een ethische en verantwoorde manier inzetten? En wat zijn de gevolgen als je AI misbruikt of fraudeert? Deze regels moeten helder en eerlijk zijn, zodat je weet waar je aan toe bent.

Maar onderwijsinstellingen moeten je ook uitdagen om zelfstandig en kritisch na te denken. AI kan je soms helpen, maar het kan je niet vervangen. Je moet altijd je eigen hersens gebruiken en je eigen oordeel vormen. Alleen zo kun je je ontwikkelen tot een goede student. Wat als je door verkeerd gebruik van AI of andere factoren een negatief BSA krijgt? Lees hier wat je opties zijn om je alsnog in te schrijven voor een studie na een negatief BSA.

AI voor studenten: hoe het wel kan

Betekent dit dat studenten AI helemaal moete vermijden? Nee, dat niet. AI kan wel degelijk een nuttige rol spelen in je studie, zolang je het verstandig en verantwoordelijk gebruikt. Hier zijn enkele tips om dat te doen:

  • Gebruik AI als een bron van inspiratie, niet als een bron van informatie. Laat je door AI prikkelen om nieuwe ideeën, perspectieven of vragen te ontdekken. Vertrouw echter altijd op je eigen onderzoek om informatie en bronnen te checken. 

  • Gebruik AI als een hulpmiddel om je werk te verbeteren, niet om je werk te maken. Laat AI je helpen om je spelling, grammatica, structuur of stijl te controleren. Maar zorg ervoor dat de kern van je werk - de woorden, gedachten, en emoties - echt van jou is. 

  • Gebruik AI als een aanvulling op je eigen leren, niet als een vervanging. Laat AI je helpen om moeilijke concepten te begrijpen, te oefenen of te herhalen. Maar leer ook zelf actief, door te lezen, te schrijven, te discussiëren of te presenteren.

Lees ook: Met deze parafraseren tools zet je jouw essay of scriptie in eigen woorden

Wat als het toch misgaat? 

Hoe kun je je verdedigen als je AI gebruikt hebt in je werk? Dat kan tijdens een hoorzitting bij de examencommissie. Lees hier wat je kunt verwachten en hoe je je kunt voorbereiden.

Plagiaat of academische fraude is een ernstige overtreding. Lees hier welke gevolgen het plegen van plagiaat kan hebben. Als je denkt dat AI een rol speelde, zoek dan hulp. De Studentenadvocaat heeft veel ervaring met deze zaken en kan je goed begeleiden. Neem zo snel mogelijk contact met ons op, gewoon in je eigen woorden. Dan gaan we meteen kijken hoe we je kunnen helpen. 

AI voor studenten
 
 
Vorige
Vorige

Plagiaat omzeilen? Met deze tips hoef je niet bang te zijn voor de plagiaatcontrole

Volgende
Volgende

Scherp je schrijfvaardigheden aan met Grammarly