De Studentenadvocaat

View Original

Wat is de tool Proctorio en hoe werkt online proctoring?

Proctorio is wereldwijd een van de grootste proctoringbedrijven. Proctorio wordt simpel gezegd ingezet om fraude bij een digitaal examen op te sporen. Het is een tool om op afstand te surveilleren en daarmee onregelmatigheden door studenten tijdens het afleggen van online tentamens op te sporen. Het doel van online proctoring komt dus in de buurt bij het surveilleren van een tentamen dat op de campus wordt afgenomen. Hieronder lees je meer over de functionaliteiten van Proctorio en wat je kunt doen als je wordt beschuldigd van fraude bij een online tentamen.

Wat is Proctorio?

Online proctoring is digitale surveillance op afstand. Dit kan op verschillende manieren met diverse software, zoals met de software van Proctorio, die vaak gebruikt wordt in combinatie met een toets via de toetsapplicatie Testvision.

Vanwege de coronacrisis kunnen kennistoetsen niet meer op papier afgenomen worden, maar wél digitaal. Vandaar dat onderwijsinstellingen kijken naar alternatieve vormen van toetsing. Voor cursussen die echt niet op een andere manier getoetst kunnen worden dan via een kennistoets (vanwege de inhoud, de schaal of beperkte tijd), biedt online proctoring via Proctorio uitkomst.

Hoe werkt Proctorio?

Proctorio is software die tijdens de toetsafname webcambeelden opneemt, maar ook het scherm en de microfoon van de student. De tool legt vast welke student de toets maakt door bijvoorbeeld om een ID-bewijs te vragen aan het begin van het online tentamen. Proctorio zorgt ervoor dat de student bepaalde zaken tijdens het tentamen niet kan doen, zoals het openen van nieuwe tabbladen. De tool geeft wel toegang tot een aantal hulpmiddelen, zoals een rekenmachine. Proctorio slaat de beelden op van de student en signaleert geautomatiseerd ‘afwijkend gedrag’. Dit kan zijn wanneer een student wegloopt of wegkijkt of als er iemand in de ruimte wordt opgemerkt. Er wordt dus niet altijd live meegekeken met de student en wat de student doet. De surveillant kan achteraf kijken wat Proctorio geautomatiseerd heeft gemarkeerd in een rapport als ‘afwijkend gedrag’. Het kan dus zo zijn dat de tool iets onschuldigs detecteert, maar ook wanneer de student zijn of haar telefoon gebruikt. 

Functionaliteiten van Proctorio

  • Proctorio verifieert een aantal zaken vóór de toetsafname. De tool voert een controle uit om er zeker van te zijn dat de internetverbinding, webcam, microfoon en schermopname naar behoren werken. Ook controleert Proctorio of je computer nog over genoeg geheugen beschikt.

  • De tool fotografeert aan het begin van het online tentamen. Proctorio vraagt om je studentenpas of ID voor de webcam te houden en legt één foto daarvan vast bij het desbetreffende online tentamen. Ook maakt Proctorio soms een aantal foto’s van je, zodat de surveillant je studentenpas met je foto kan vergelijken.

  • Proctorio vergrendelt tijdens de toetsafname. De tool kan je vragen om je tabbladen te sluiten voordat je aan je online tentamen begint. Zo kan voorkomen worden dat je nieuwe tabbladen opent.

  • Tijdens de toetsafname worden je webcam, microfoon en scherm opgenomen. Ook wordt in sommige gevallen gevraagd om je werkplek te laten zien via de webcam om te bevestigen dat je geen hulpmiddelen ter beschikking hebt.

  • Proctorio analyseert de gemaakte opnames na afloop van de toetsafname. De tool maakt gebruik van analytische software om de opnames te beoordelen. Hier komt per online tentamen een rapport uit met indicaties van mogelijke onregelmatigheden. Dit rapport wordt door de onderwijsinstelling gecontroleerd of beoordeeld.

Fraude bij een online tentamen

Sinds de invoering van het thuisonderwijs kun je steeds vaker online tentamens maken vanuit huis. Bijna alle (hoge)scholen en universiteiten maken gebruik van online proctoring: monitoring door schermdeling tijdens een online tentamen. Met de tool Proctorio kan de docent na het tentamen het rapport van de tool bekijken en stappen ondernemen wanneer een student verdacht wordt van fraude. Deze manier van toetsing stelt scholen in staat om afkijken en overleg tussen studenten te beperken. Maar wanneer word je precies van fraude beschuldigd bij een online tentamen? Digitaal is dit moeilijker vast te stellen dan bij een tentamen waarbij je fysiek aanwezig bent. 

Goed om te weten: óók het gebruik van ChatGPT tijdens je tentamen wordt gezien als fraude. Als je tijdens een online tentamen antwoorden van ChatGPT gebruikt, kan dit opgevat worden als plagiaat. Je gebruikt dan immers teksten die niet van jezelf zijn, zónder dat je dat aangeeft. Wil je weten hoe dit precies zit? Lees dan hier meer over de risico's van ChatGPT tijdens (online) tentamens.

Kritiek op online proctoring

Steeds meer studenten klagen over de ‘kamerscan’ en de eyetracker van Proctorio. Sommige studenten vinden het een inbreuk op hun privacy. Op dit moment zijn er diverse petities gestart in Tilburg, Utrecht en Amsterdam tegen Proctorio. Daarnaast is er kritiek over online proctoring in het algemeen. Studenten zeggen dat het een gespannen en wantrouwende sfeer geeft. Proctorio reageert op privacybezwaren en zegt dat het nooit andere data verzamelt dan de data die eerder verworven zijn door onderwijsinstellingen. 

Stel dat Proctorio je ten onrechte beschuldigt van fraude, dan kan dat leiden tot een hoorzitting bij de examencommissie. Dit kan best spannend zijn. Wil je weten hoe zo’n hoorzitting verloopt en wat je kunt verwachten? Lees hier wat er dan gebeurt en hoe je je goed kunt voorbereiden.

In beroep tegen fraude bij een online tentamen

Word je beschuldigd van fraude (door het gebruik van Proctorio) bij een online tentamen of examen en ben je het hier niet mee eens? De Studentenadvocaat kan je verder helpen. Tegen beslissingen van de examencommissie staat beroep open tegen de beschuldiging bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Neem contact met ons op en dan helpen wij je te reageren op deze beschuldiging.