De Studentenadvocaat

View Original

Voorkomen is beter dan genezen: gebruik een plagiaatchecker

Vrijwel alle Nederlandse universiteiten en hogescholen nemen academische eerlijkheid uiterst serieus en hanteren daarom een zero-tolerancebeleid tegen plagiaat. Plagiaat is het bewust of onbewust overnemen van het werk, de woorden of ideeën van iemand anders en daarbij niet naar de originele bron verwijzen. Om te controleren of een student zich schuldig heeft gemaakt aan plagiaat gebruiken de meeste scholen een plagiaatchecker. Een plagiaatchecker kan voor zowel docenten als studenten handig zijn. Voor docenten om plagiaat op te sporen en voor studenten om plagiaat te voorkomen. Wij leggen dit graag voor je uit.

Plagiaatchecker wordt steeds belangrijker

Hoewel scholen plagiaat altijd al hebben beschouwd als academisch wangedrag, is het de laatste jaren een groter en vaker voorkomend probleem geworden door de alomtegenwoordigheid van het internet. Het internet geeft studenten toegang tot een overvloed aan informatie. Een snelle zoekopdracht in Google levert honderden websites op die over een onderzoeksonderwerp kunnen gaan. Dit heeft tot gevolg dat studenten steeds meer bronnen hebben om uit te kiezen – en daarbij meer mogelijkheden om fouten te maken bij het citeren. 

Bovendien heeft het internet docenten het middel gegeven om documenten binnen enkele seconden op plagiaat te controleren. Een plagiaatchecker scant het internet en wijst op alle gevallen waarin de inhoud gelijkenissen vertoont. Een plagiaatchecker maakt het voor docenten dus heel eenvoudig om mogelijke aanwijzingen van plagiaat te vinden en beschuldigingen naar studenten te uiten.

Wil jij weten hoe je plagiaat het best kan omzeilen? Lees dan hier onze tips, zodat je niet bang hoeft te zijn voor de plagiaatchecker.

Plagiaatchecker: waarom is het belangrijk?

Het handmatig uitvoeren van een plagiaatcheck is vrijwel onmogelijk omdat je zelf niet door de overvloed aan informatie die beschikbaar is op het internet kunt gaan. Een oplossing hiervoor is een nauwkeurige en betrouwbare online plagiaatchecker. Zelfs als je ervan overtuigd bent dat je werk uniek is, bestaat er een kans dat een zin of zinsdeel te veel lijkt op informatie van anderen op het internet. Studenten doen er goed aan hun eigen scriptie of paper door een plagiaatchecker te halen voordat ze het inleveren, zo zijn ze er zeker van dat ze niet onbedoeld plagiaat plegen.

Hoe werkt een plagiaatchecker?

Als je gebruik wil maken van een plagiaatchecker is het handig om te weten hoe zo’n systeem te werk gaat bij het zoeken naar gekopieerd materiaal. Een plagiaatchecker vergelijkt met behulp van slimme software jouw aangeleverde bestand met allerlei internetbronnen. Een overeenkomst wordt aangeven als minimaal 8 woorden overeenkomen met een internetbron. Een professionele plagiaatchecker gaat als volgt te werk:

  1. De plagiaatchecker identificeert de tekstelementen in jouw aangeleverde bestand.

  2. De plagiaatchecker breekt de tekst in logische zinnen die semantisch relevant lijken.

  3. De plagiaatchecker controleert jouw bestand op overeenkomsten binnen de verschillende databases van tijdschriften, kranten en publicaties. De grootte en inhoud van de database verschilt per plagiaatchecker.

  4. De plagiaatchecker analyseert verschillende zoekmachines op overlap.

  5. De plagiaatchecker toont je het plagiaatpercentage en een gedetailleerd rapport ervan.

Niet alle overeenkomsten die gevonden worden door de plagiaatchecker zijn ook daadwerkelijk plagiaat. Iedere gelijkenis moet individueel beoordeeld worden en waar nodig worden aangepast. Een plagiaatchecker is slechts een handig hulpmiddel bij het bepalen of er plagiaat is gepleegd.

Verbeteren met de plagiaatchecker

Als een plagiaatchecker jouw bestand eenmaal heeft gescand en hierbij overeenkomsten heeft gemarkeerd, is het aan jou om dit te verbeteren. Dit kan op verschillende manieren.

Citeren

Citeren houdt in: het letterlijk overnemen van een tekst uit een publicatie. Citeren is toegestaan mits je daarbij de bron en de naam van de auteur vermeld. Ook is het van belang om aanhalingstekens toe te voegen. Je scriptie of paper mag ook niet bestaan uit louter citaten. De plagiaatscanner zal dit classificeren als plagiaat, zelfs als je netjes een verwijzing naar de bron maakt.

Parafraseren

Bij parafraseren probeer je de tekst van iemand anders in eigen woorden op te schrijven. Een paar woorden aanpassen of de zin in een andere volgorde formuleren is hierbij niet voldoende. De plagiaatchecker straft ook dit af met plagiaat. Zorg er bovendien voor dat je de bron op de juiste manier vermeldt.

Weet je niet zeker of jouw manier van parafraseren als plagiaat kan worden gezien? Lees dan dit artikel over wanneer parafraseren plagiaat kan zijn om problemen te voorkomen.

Bronvermelding

Zoals hierboven al besproken: zorg altijd voor een juiste bronvermelding. In de bronvermelding kun verwijzing maken naar alle bronnen die je hebt aangehaald in je scriptie of paper. Houd hierbij wel rekening met de referentiestijl van jouw opleiding. Je plagiaatscore in de plagiaatchecker zal lager uitvallen zodra je een correcte bronvermelding hebt toegevoegd. 

Ben je door de examencommissie opgeroepen vanwege een beschuldiging van zelfplagiaat en wil je weten wat je kunt verwachten? Lees dan hier wat je kunt doen en hoe je je kunt voorbereiden: Wat te doen bij een hoorzitting door zelfplagiaat.

Gratis of betaalde plagiaatchecker gebruiken?

Een gratis plagiaatchecker is minder accuraat dan een betaalde plagiaatchecker. Gratis plagiaatcheckers detecteren minder plagiaat dan de betaalde variant. Dit ligt aan de kleine database en simpele software van de gratis plagiaatchecker. Ook heeft een gratis plagiaatchecker minder mogelijkheden: het checkt alleen op overlap in andere teksten of publicaties maar geeft geen verder advies. Daarentegen geeft de betaalde variant wel bruikbaar advies en kun je je bestand vergelijken met veel teksten en publicaties. 

De Studentenadvocaat helpt je bij een beschuldiging van plagiaat

Als je beschuldigd wordt van plagiaat, staat je academische, professionele toekomst op het spel. Met de hulp van De Studentenadvocaat hoeft dat niet het geval te zijn. De Studentenadvocaat heeft veel ervaring en expertise op het gebied van plagiaatzaken. We proberen altijd het best mogelijke resultaat voor je te behalen. Neem daarom snel contact met ons op, dan gaan wij kijken hoe we je het beste verder kunnen helpen.