De Studentenadvocaat

View Original

Maak jouw werk plagiaat-vrij met plagiaatchecker Scribbr

Of je nu bezig bent met je scriptie, grondig onderzoek, een filosofisch essay, een proefschrift of een andere academische tekst: er staat zoveel tekst online dat de kans dat je een keer iets hetzelfde verwoordt als iemand anders zeker aanwezig is. Plagiaat is zo gebeurd en komt vaker voor dan je denkt. Omdat de negatieve gevolgen van plagiaat groot kunnen zijn, moet je het plegen van plagiaat koste wat het kost proberen te voorkomen. Gelukkig wordt het in het huidige digitale tijdperk steeds makkelijker om overeenkomsten in ingeleverde teksten te herkennen. Hoe? Bijvoorbeeld met de plagiaatchecker Scribbr. In dit artikel vertellen we je alles over deze handige tool.

Wat is de plagiaatchecker Scribbr?

Eerlijk is eerlijk; met miljarden pagina’s op het internet kan het een lastig karwei worden om iets unieks te schrijven. Wil jij graag 100% zeker weten dat jij geen plagiaat in je ingeleverde werk hebt? Dan is het raadzaam een plagiaatchecker zoals Scribbr of Ephorus te gebruiken. Deze online hulpmiddelen vergelijken jouw tekst met talloze andere teksten uit heel veel verschillende databases. Hiermee kun je dus gemakkelijk plagiaat opsporen in je ingeleverde werk. En op die manier kun jij hogere cijfers halen. De slogan van plagiaatchecker Scribbr is dan ook “afstuderen zonder zorgen!”.

Lees ook: Plagiaat voorkomen? Alles wat je moet weten over plagiaat en de plagiaatcontrole

Sinds de lancering van AI-tools zoals ChatGPT vragen veel studenten zich af of docenten kunnen zien of een tekst door AI is geschreven. Wil je weten hoe herkenbaar dit is? Lees dan dit artikel over hoe docenten ChatGPT herkennen.

Hoe werkt de plagiaatchecker Scribbr?

Zoals hierboven ook al besproken, een plagiaat checker vergelijkt jouw tekst met andere teksten. In tegenstelling tot wat de naam ‘plagiaatchecker’ doet vermoeden, detecteert Scribbr eigenlijk geen plagiaat. De tool spoort enkel overeenkomsten op. De plagiaatchecker Scribbr maakt hiervoor gebruik van elementen van Turnitins Similarity Checker. Dit is de grootste en snelst groeiende database ter wereld; genoeg in te vinden dus! Deze elementen bestaan uit de plagiaatchecker-software en de Internet Archive and Premium Scholarly Publications content databases. De plagiaatchecker Scribbr heeft zo toegang tot meer dan 90 miljard webpagina’s en bijna 70 miljoen academische teksten in meer dan 20 talen.

Waarom is plagiaat voorkomen met Scribbr van belang?

Hoewel het plegen van plagiaat vaak niet bewust is gedaan, wordt het toch gezien als fraude. Plagiaat is namelijk een schending van het intellectuele eigendom van de originele schrijver. Dit kan grote professionele, academische en juridische gevolgen hebben. Wat je dus absoluut wilt voorkomen is dat er in jouw ingeleverde werk plagiaat wordt gedetecteerd. Gelukkig biedt de plagiaatchecker Scribbr een uitstekende service die jouw scriptie, essay of paper kan controleren op mogelijk plagiaat.

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Met deze tips hoef jij in ieder geval niet bang te zijn voor de plagiaatcontrole. En wil je weten hoe je plagiaat eenvoudig kunt verwijderen? Ontdek het in ons artikel over plagiaat verwijderen en zorg ervoor dat jouw werk echt van jou is.

Je hebt het ook vast wel gemerkt: Veel studenten gebruiken tegenwoordig tools zoals ChatGPT om hun schoolopdrachten te schrijven. Maar wist je dat dit ook risico's met zich meebrengt? Het gebruik van AI kan namelijk soms leiden tot onbedoeld plagiaat. Lees hier hoe je dit kunt voorkomen: ChatGPT en plagiaat.

Plagiaat voorkomen met plagiaat checker Scribbr

Het is dus raadzaam om je geschreven teksten even door de plagiaatchecker Scribbr heen te halen, en zo te controleren op (on)bewuste overeenkomsten. Hoe je dat doet? Dat is heel eenvoudig, de plagiaatchecker Scribbr is erg gebruiksvriendelijk. Het enige wat je hiervoor moet doen is jouw werk online invoeren. Zodra jij jouw werk hebt upgeload zal Scribbr zelf scannen of er sprake is van eventueel plagiaat. Vervolgens zal de tool jou precies tonen waar in de tekst mogelijk plagiaat is gepleegd.

Vervolgens is het aan jou om alle wijzigingen handmatig te accepteren en waar nodig aan te passen. Om op een correcte wijze gebruik te maken van andermans ideeën zijn er verschillende methodes: parafraseren, citeren of samenvatten. Op die manier blijft jouw eigen stem dominant in je ingeleverde werk.

Word jij ondanks gebruik te hebben gemaakt van plagiaatchecker Scribbr alsnog beschuldigd van plagiaat? Dat is natuurlijk enorm vervelend. Gelukkig staat De Studentenadvocaat dan voor je klaar om je verder te helpen. Trek vandaag nog aan de bel!

Wat kost plagiaat checker Scribbr?

Maar wat betaal je dan eigenlijk voor zo’n uitgebreide plagiaatcheck van Scribbr? De kosten hiervan kunnen variëren. Het is onder meer afhankelijk van de lengte van je werk, je studieniveau en het gekozen nakijktermijn. Wil jij weten wat het kost om jouw werk op plagiaat te controleren via Scribbr? Maak dan gebruik van deze handige prijzencalculator.

Wist je dat de plagiaatchecker Scribbr ook een gratis dienst aanbiedt? Je kunt hier gratis je APA-bronvermelding laten genereren. Dit zorgt ervoor dat jij automatisch de juiste bronvermeldingen en verwijzingen in je tekst krijgt. Je steekt je tijd immers liever in andere dingen dan aan het handmatig vermelden van al je bronnen.

Onterecht beschuldigd van plagiaat?

Heeft jouw examencommissie vastgesteld dat er sprake is van plagiaat in jouw ingeleverde werk? En ben je het niet eens met die beslissing? Dan bestaat er nog een mogelijkheid om in beroep te gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Heb jij hierbij juridisch advies of ondersteuning nodig? Dan helpen wij jou graag. De Studentenadvocaat heeft veel ervaring op het gebied van plagiaatzaken. Wij zullen jou bijstaan en zullen er alles aan doen om het best mogelijke resultaat voor je te behalen. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.