De Studentenadvocaat

View Original

Negatief bsa en dezelfde studie, is het mogelijk?

Een negatief bsa. Een beladen term die bij vele studenten de rillingen over het lijf doet lopen. En dat is niet zonder reden. Aan het eind van het eerste studiejaar wordt namelijk bepaald of een student genoeg punten heeft verzameld om zijn of haar studie voort te zetten. Heb je te weinig studiepunten? Dan zul je een negatief bsa krijgen en moet je afscheid nemen van de opleiding. Heel erg zuur natuurlijk. Is er dan echt geen andere uitkomst mogelijk? De Studentenadvocaat zou De Studentenadvocaat niet zijn als we dit niet voor je hadden uitgezocht. In dit blog vertellen wij jou daarom wat je moet doen om met een negatief bsa dezelfde studie te mogen blijven volgen. 

Wat is de gedachte achter een bsa?

Het bindend studieadvies (BSA) is een meetpunt tijdens het eerste jaar van je studie, hierbij zal worden besproken hoe de studie bevalt, wat er goed gaat en wat er minder goed gaat. Er wordt dan gekeken of je het studiemateriaal begrijpt en je het tempo van de opleiding aankan. Aan de hand hiervan wordt er een voorspelling gedaan over of jij in staat bent het diploma voor je gekozen studie te behalen. Is deze voorspelling positief? Dan zul je een positief bsa krijgen en mag je de studie voortzetten. Is deze voorspelling negatief van aard? Dan zul je helaas moeten stoppen met je studie. Maar wat nu als je een negatief bsa hebt en tóch de studie wilt blijven doen? Lees snel verder.

Lees ook: Negatief bindend studieadvies, wat zijn de gevolgen?

Heb je een negatief BSA ontvangen en vraag je je af of je je kunt inschrijven voor dezelfde of een andere studie? Het is mogelijk om opnieuw te beginnen. Lees hier wat je opties zijn om je opnieuw in te schrijven na een negatief BSA.

Negatief bsa en dezelfde studie, is het verstandig?

Het bsa, en dus het negatief bsa, is ingevoerd om het studiesucces van studenten te bevorderen. Door deze strenge criteria kon, zo werd verwacht, de hoge uitval in het hoger onderwijs verhinderd worden, de gemiddelde studietijd verkort en konden studenten geholpen worden om sneller de juiste studiekeuze te maken. Met de invoering van een negatief bsa wordt dus vroeg duidelijk dat studenten niet op de juiste plek zitten. Zit jij vér onder de studiepunten norm? Dan krijg je een negatief bsa en is dezelfde studie kiezen dus wellicht eigenlijk helemaal niet zo verstandig.

Voor studenten is het eerste jaar echter vaak lastig: een nieuwe studie, nieuwe stad, nieuwe vrienden, kortom ingrijpende veranderingen. Bovendien kunnen daarbovenop persoonlijke omstandigheden roet in het eten gooien waardoor je niet voldoende studiepunten haalt. Om deze redenen staan wij jou graag bij indien je met een negatief bsa toch dezelfde studie wilt blijven doen. Aarzel niet en neem snel contact met ons op, wij helpen je graag.

Wat als je nét onder de norm zit?

Hoewel vrijwel de meeste studenten vér onder de studiepuntennorm zitten als ze een negatief bindend studieadvies krijgen, bestaat er ook een groep studenten die nét niet genoeg studiepunten haalt. Want mag je ook niet dezelfde studie doen indien je slechts één studiepunt te weinig hebt? In de meeste gevallen gelden er dan wel coulancemaatregelen, dit verschilt echter wel per onderwijsinstelling. Dus heb jij een negatief bsa en wil je dezelfde studie doen? Dan zul je contact op moeten nemen met je universiteit of hogeschool.

Negatief bsa door persoonlijke omstandigheden en dezelfde studie blijven volgen?

Behaal jij te weinig studiepunten in het eerste jaar? Dan moet je verplicht vertrekken. Dit is echter niet het geval indien je het eerste studiejaar te maken hebt gehad met een vervelende situatie. Een negatief bsa kan namelijk worden ingetrokken wanneer je te maken hebt met persoonlijke omstandigheden die een causaal verband hebben met je niet-behaalde studiepunten. Denk hierbij aan een plotseling overlijden, studiestress of zwangerschap. Is dit het geval? Dan is het zéker zinvol om tijdig contact te zoeken met de studieadviseur van je school. Hij/zij kan je dan begeleiden zodat je, ondanks je negatief bsa, dezelfde studie kunt blijven volgen.

Is jouw onderwijsinstelling coulant want betreft uitstel van bsa? Ook dit kan een mooie uitkomst vormen wanneer je een negatief bsa verwacht en je wel dezelfde studie wilt blijven volgen. Lees hier alles over jouw mogelijkheden aangaande het opschorten van je bsa.

Lees ook: Wat te doen na een negatief BSA van een andere universiteit?

Een negatief bsa en dezelfde studie kiezen? Ga in beroep!

Ben jij het niet eens met je negatief bsa omdat je echt dezelfde studie wilt blijven doen? Dan behoort in beroep gaan bij de Commissie van Beroep voor de Examens tot je mogelijkheden. Wie weet kom jij in aanmerking voor een uitzondering en kun je met een negatief bsa toch dezelfde studie doen.

De procedure bij een negatief bsa en dezelfde studie

Hoewel het eigenlijk de bedoeling is om de procedure bij de Commissie van Beroep voor de Examens eenvoudig te houden, blijkt dit in de praktijk minder soepel te verlopen. En dit kan grote gevolgen hebben voor jouw kansen als student. En dat vinden wij bij De Studentenadvocaat zeer betreurenswaardig. Heb jij hulp nodig met het beroep indienen? Trek aan de bel, de advocaten van De Studentenadvocaat zijn gespecialiseerd op het gebied van onderwijsrecht. Met ons aan je zijde sta je daarom sterker in je schoenen.

Heb jij een negatief bsa en wil je toch dezelfde studie blijven volgen?

De meeste opleidingen zullen er voor zorgen dat de kans dat jij ten onrechte wordt weggestuurd zo klein mogelijk wordt gemaakt. Dezelfde studie blijven volgen met een negatief bsa is in veel gevallen dus wel een optie. Ben jij die pechvogel die een negatief bsa heeft gekregen en niet dezelfde studie mag blijven doen? Dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij zullen alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat jij, ondanks je negatief bsa tóch dezelfde studie mag blijven doen.