De Studentenadvocaat

View Original

Ephorus: wat houdt de tool in en hoe werkt de plagiaatcontrole?

Als student heb je er waarschijnlijk al eens mee gewerkt: Ephorus. Dit is een webapplicatie waarin je als student documenten kunt indienen ter controle. De Ephorus plagiaatcontrole checkt de overeenkomsten met andere bronnen op het internet en eerder gecontroleerd werk van andere studenten binnen de onderwijsinstelling. Door middel van deze controle wordt plagiaat vastgesteld. De resultaten van deze controle krijgen jij en jouw docent in de vorm van een rapportage een overzicht van de overeenkomsten tussen jouw document en de gevonden bronnen.

Maar hoe werkt de Ephorus plagiaatcontrole precies en wat moet je doen als je wordt beschuldigd van plagiaat door Ephorus? Hieronder vertellen we je er meer over.

Wat is Ephorus?

Ephorus is een onlineprogramma dat dient als hulpmiddel voor de docent om plagiaat in opdrachten en scripties op te sporen. Als student kun je je werk eenvoudig inleveren via Ephorus Turnitin voor een Ephorus plagiaatcontrole. Studenten die werk inleveren dat door een ander is gemaakt, vallen met dit programma eerder door de mand. Het programma Ephorus helpt de docent bij het beoordelen van de authenticiteit van het ingeleverde werk van zijn of haar studenten.

Wat is plagiaat?

Nu je weet wat Ephorus inhoudt, staan we even stil bij de term ‘plagiaat’, want wat houdt het begrip nu eigenlijk in? Plagiaat houdt in dat je bepaald werk – dat al is uitgegeven – onder je eigen naam presenteert. Plagiaat is een schending van het intellectuele eigendom van een ander. Citeren is toegestaan maar de auteur moet wel altijd vermeld worden.

Niet alleen het letterlijk overnemen van een tekst van iemand anders is plagiaat in Ephorus, ook een vertaling gebruiken zonder bronvermelding of het overnemen van een idee van een ander zonder dit te benoemen, valt in de meeste gevallen onder plagiaat. Wanneer je in je scriptie plagiaat pleegt, loop je het risico te zakken of zelfs van je opleiding te worden gestuurd. Dat wil je natuurlijk niet.

Let op: Gebruik je AI-tools zoals ChatGPT of Grammarly voor je essays? Wees dan voorzichtig, want blind vertrouwen op AI kan soms tot onbedoeld plagiaat leiden. Lees hier waarom je er niet volledig op moet vertrouwen en hoe je het op een goede manier kunt gebruiken.

Hoeveel ‘plagiaat’ is toegestaan?

Het plagiaatpercentage geeft aan welk percentage van jouw paper of scriptie is teruggevonden in de Ephorus plagiaatscanner. Heb je een percentage van 10%? Dan komt die 10% overeen met andere bestaande onlinedocumenten op het internet of in de databases van jouw onderwijsinstelling. Een plagiaatpercentage van meer dan 10% wordt direct afgekeurd. Een score tussen 5% en 10% is een twijfelgeval en een score van 5% of lager is vaak goed. Omdat echter niet alle overeenkomsten in je tekst per definitie plagiaat zijn, zegt een score van meer dan 0% in de Ephorus plagiaatcontrole nog niet alles. Elke overeenkomst in de plagiaatscanner moet gecheckt worden door jouw onderwijsinstelling.

Ephorus plagiaatscanner

Veelgebruikte plagiaatscanners zijn Ephorus en Turnitin. Zij scannen je paper of scriptie op plagiaat en vergelijken je werk met andere papers of scripties, die eerder door studenten zijn ingeleverd in Ephorus Turnitin, maar ook wetenschappelijke bronnen op het internet. Daarnaast wordt je werk in de Ephorus plagiaatcontrole ook met publicaties van uitgeverijen vergeleken, waaronder dag-, week- en maandbladen, bibliotheekdatabases en gedigitaliseerde boekwerken.

De plagiaatscanner maakt dan een rapport met de gevonden gelijkenissen, waarna een plagiaatpercentage verschijnt. Wij begrijpen als geen ander dat het natuurlijk enorm vervelend is als je onterecht van plagiaat wordt beschuldigd en hiervoor gestraft wordt. De Studentenadvocaat staat klaar om je bij dit soort zaken verder te helpen.

Vraag je je af of docenten kunnen herkennen of je werk met behulp van AI is geschreven? Ontdek hier hoe docenten en plagiaatscanners zoals Ephorus omgaan met ChatGPT-teksten.

De Ephorus plagiaatcontrole

Ephorus heeft een automatische plagiaatcontrole waarmee jouw document wordt vergeleken met andere beschikbare documenten op het internet. Ook wordt het werk vergeleken met de database van jouw onderwijsinstelling. De document(en) worden via een server doorgegeven, waarna de Ephorus plagiaatcontrole automatisch wordt doorgevoerd. Hierna wordt een rapport verstuurd.

De Ephorus-rapportage toont de resultaten van de plagiaatscan. Er zijn twee versies van de rapportage: een samenvattingsrapportage en een gedetailleerde rapportage. In de samenvatting vind je een overzicht van de resultaten van de Ephorus plagiaatcontrole. Het ingediende document wordt dan vergeleken met alle gevonden bronnen. De gedetailleerde rapportage gaat meer in op de resultaten. Jouw document wordt dan één-op-één vergeleken met de individuele bronnen. Het is uiteindelijk aan jouw onderwijsinstelling om plagiaat handmatig te controleren en de situatie goed te beoordelen.

Wat kan de Studentenadvocaat voor jou doen bij beschuldiging van plagiaat?

Word je beschuldigd van plagiaat vanwege het percentage in de Ephorus plagiaatcontrole en ben je het hier niet mee eens? Neem dan contact op met De Studentenadvocaat. Wij kunnen je helpen met beroep tegen de beslissing van de examencommissie bij het College van Beroep voor de Examens (CBE), zodat jij je studie voort kunt zetten. De Studentenadvocaat kan je goed bijstaan, zelfs als je een smalle beurs hebt.