De Studentenadvocaat

View Original

BSA omlaag in 2025-2026: geldt dat ook voor jou? 

Vanaf het schooljaar 2025-2026 gaat er mogelijk iets veranderen voor nieuwe studenten in het hoger onderwijs. Misschien heb je al gehoord over het bindend studieadvies (BSA) dat omlaag gaat.

Op dit moment moeten eerstejaars vaak 45 studiepunten halen. Maar er ligt een voorstel om dit aantal te verlagen naar 30 punten. Wat betekent dit voor jou? En geldt het eigenlijk überhaupt wel voor jou? Lees snel verder.

Wat is (N)BSA? 

Het bindend studieadvies (BSA) helpt bepalen of je op de juiste plek zit. Het is een manier om te ontdekken of de opleiding die je hebt gekozen echt bij je past. Haal je de benodigde studiepunten niet, dan moet je heroverwegen of deze studie wel het juiste pad voor jou is. Je krijgt dan een negatief bindend studieadvies (NBSA). Dit betekent niet dat je niet goed genoeg bent, maar dat de inhoud of het niveau van de opleiding mogelijk niet aansluit bij jouw interesses en capaciteiten.

Lees ook: Inschrijven studie na een negatief BSA? Dit zijn de opties

Wat verandert er aan het NBSA? 

Als het voorstel doorgaat, hoef je als eerstejaars vanaf 2025-2026 maar 30 studiepunten te halen om door te mogen naar het tweede jaar. Het BSA in je eerste studiejaar gaat dus omlaag. Dit nieuwe aantal punten is bedoeld om de druk wat te verlagen en je meer tijd te geven om te wennen aan je nieuwe leven als student. Je moet echter tegen het einde van het tweede jaar wel 60 punten verzameld hebben. Je spreidt dus de druk over twee jaar uit.

Maar let op: het BSA blijft bindend. Je moet dus nog steeds je best doen. Ook 30 studiepunten komen helaas niet zomaar aanwaaien; aan de bak dus! 

Heb je ook in je tweede jaar moeite met het halen van alle punten? Dan is het belangrijk om te weten wat je opties zijn. Lees daarom ook: Propedeuse niet gehaald na twee jaar: wat nu?

Is het BSA al definitief omlaag gegaan? 

Nee, het voorstel moet nog definitief goedgekeurd worden. We verwachten meer duidelijkheid voor het einde van dit jaar. Ook kan het zijn dat niet elke onderwijsinstelling dezelfde regels hanteert. Blijf daarom goed op de hoogte van de regels die voor jouw opleiding gelden. Praat eens met je studieadviseur over de huidige stand van zaken en wat dit voor jou betekent. Houd ook de website van Rijksoverheid in de gaten voor de meest recente updates.

Lees ook:

Waarom gaat BSA mogelijk omlaag?

Als eerstejaarsstudent komt er veel op je af: wennen aan een nieuwe omgeving, vrienden maken en een balans vinden tussen studie en vrije tijd. Dit gaat niet altijd vanzelf. De nieuwe BSA-regels zijn bedoeld om je meer tijd te geven om aan al deze veranderingen te wennen. De overheid wil dat elke student de kans krijgt om zijn of haar plek te vinden in het hoger onderwijs en zich daar ook goed bij voelt.

Lees ook: Negatief BSA van een andere universiteit: je opties 

Wat als het tóch niet lukt om een positief BSA te halen?

Maar wat als er meer speelt? Wat als je door een moeilijke thuissituatie, problemen met studiegenoten of een gebrek aan zelfvertrouwen moeite hebt om de vereiste studiepunten te halen? Als je door persoonlijke omstandigheden de benodigde studiepunten niet haalt, is er vaak maatwerk mogelijk. Veel scholen kijken naar je situatie en proberen je op de beste manier te ondersteunen. Je staat er niet alleen voor. Misschien kom je wel in aanmerking voor BSA uitstel?

We erkennen het wel: het (N)BSA heeft zowel goede als minder goede kanten. Het is er om je te helpen controleren of je studie bij je past, maar het kan ook stress veroorzaken. Aan de andere kant: leren omgaan met druk is een deel van het student-zijn en kan je helpen groeien. Met de BSA-lat die omlaag gaat in 2025-2026, wordt de druk wellicht iets verlaagd, maar het blijft belangrijk om je best te doen.

Lees ook: Negatief BSA universiteit: wat nu? 

Negatief bsa: eerlijk zijn tegenover jezelf

Soms voelen studenten al snel dat een studie te zwaar is of gewoon niet leuk. Vaak stoppen ze dan uit zichzelf, nog vóórdat het NBSA een probleem wordt. Niemand wil doorgaan met iets wat je ongelukkig maakt. Als je een studie volgt die je écht leuk vindt en waar je je best voor wilt doen, moet het haalbaar zijn om genoeg punten te halen. Ontdek hier hoe je je inschrijft na een negatief BSA.

Als je kijkt naar het nieuwe BSA van 30 studiepunten, kun je het zo zien: het is de helft van alle punten die je normaal in een jaar zou moeten halen, wat neerkomt op een soort 5 op je rapport. Onvoldoende dus. Als je merkt dat je excuses maakt zoals "ik had geen zin" of "ik moest wennen aan het niveau", kan dit een teken zijn dat je misschien niet op de juiste plek zit. En dat is prima; niet iedereen is geschikt voor elke studie. Nogmaals, er zijn natuurlijk uitzonderingen. Lees hier meer over de regels rondom een NBSA. 

Hulp nodig bij een (onterecht) negatief bindend studieadvies? 

De BSA-lat gaat in 2025-2026 dus waarschijnlijk omlaag naar 30 studiepunten. Dit kan veel voor je betekenen. Heb je vragen of denk je dat je onterecht wordt beoordeeld? De Studentenadvocaat kan je helpen met juridische ondersteuning en advies. Neem snel contact op als je hulp nodig hebt. Wij gaan dan voor jou in beroep bij het College van Beroep voor de Examens tegen het NBSA. Stuur ons vandaag nog een bericht, gewoon in je eigen woorden. We zijn er om je te ondersteunen.

De Studentenadvocaat helpt studenten bij een negatief bindend studieadvies, en beschuldigingen van fraude of plagiaat. Zo goed als gratis, voor iedereen en meteen.