De Studentenadvocaat

View Original

De aanpassing in het bindend studieadvies in het hoger onderwijs: wat betekent dit voor studenten?

Goed nieuws voor studenten! Het bindend studieadvies (BSA) in het hbo gaat op de schop. De komende jaren zullen er grote veranderingen plaatsvinden die het studieklimaat voor studenten aanzienlijk zullen verbeteren. Het meest opvallende? Vanaf het studiejaar 2025-2026 wordt het aantal vereiste studiepunten voor het behalen van een positief BSA verlaagd naar maximaal 30 ECTS in het eerste jaar. Wat betekent deze verandering voor studenten?

Wat is het bindend studieadvies (BSA)?

Aan het eind van het eerste studiejaar krijgt iedere student een bindend studieadvies (BSA) van de hogeschool of universiteit. Hierin staat of de student genoeg studiepunten heeft behaald om de opleiding te kunnen voortzetten. Als je niet genoeg studiepunten hebt behaald en er geen sprake is van bijzondere omstandigheden, betekent dit in de meeste gevallen dat je een negatief BSA ontvangt. Als student word je dan verplicht om te stoppen met je opleiding.

Lees ook: BSA uitstel: is jouw onderwijsinstelling coulant?

Overweeg je om je vóór 1 februari uit te schrijven om een negatief BSA te voorkomen? Dat kan verstandig zijn, vooral als je al weet dat je de benodigde punten dit jaar niet gaat halen. Lees hier meer over hoe je je kunt uitschrijven om een negatief BSA te voorkomen.

Dus, wat verandert er precies aan het bindend studieadvies?

Veel! Tot nu toe moesten veel studenten aan hogescholen 45 of alle 60 studiepunten halen om door te kunnen naar het tweede jaar. Dat gaat veranderen. Vanaf 2025-2026 hoef je in je eerste jaar maar 30 punten te halen, maar let op, in het tweede jaar geldt nog steeds een maximum van 60 punten. En haal je alle 60 ECTS al in je eerste jaar? Dan is dat natuurlijk alleen maar goed, vooral als je denkt aan stages of een master later. 

Zie ook: Hoeveel studiepunten nodig om over te gaan?

Wat betekent dit voor jou?

Minder druk in je eerste jaar betekent meer ruimte om je aan te passen aan het hoger onderwijs en te ontdekken wat bij je past. Ook als je een paar punten mist, is er geen man overboord; je krijgt herkansingen. En als het dan nog niet lukt, schuift het vak gewoon door naar volgend jaar.

Zie ook: Propedeuse HBO regels: kunnen ze leiden tot een negatief BSA? 

Veel studenten nemen nu al meer tijd voor hun bachelor dan officieel gepland. Bijvoorbeeld, vier jaar voor een driejarige universitaire bachelor is heel normaal. Als je BSA eenmaal binnen is, mag je het wat rustiger aan doen. Maar let op: elke onderwijsinstelling heeft een maximale studieduur. Na verloop van tijd kunnen je studiepunten zelfs vervallen, dus het blijft belangrijk om binnen een redelijke termijn je diploma te halen.

Tijdens de coronacrisis werd het bindend studieadvies deels afgeschaft in het hbo, maar niet op de universiteit

Even een paar jaar terugspoelen naar een tijd waarin het BSA deels werd afgeschaft: tijdens de COVID-19-pandemie. Hbo-studenten zouden meer last hebben gehad van het coronavirus, omdat zij over het algemeen meer praktijkonderwijs of stages hebben. Als zij in dat studiejaar onvoldoende punten behaalden, kregen zij de kans om de vakken en toetsen in het volgende studiejaar over te doen. Voor deze studenten werd het BSA dus uitgesteld. Normaal gesproken konden de studenten die de BSA-criteria niet haalden, meestal niet doorstromen naar het volgende jaar. 

Lees ook: Negatief BSA aan de Hogeschool Rotterdam: Wat nu?

Lees ook: Wat te doen bij een negatief BSA aan de HVA: ons advies 

Waarom werd het bindend studieadvies in het hbo deels afgeschaft en niet aan de universiteit?

Aangezien het onderwijs aan de meeste universiteiten grotendeels doorging, dacht de Tweede Kamer dat niet veel universiteitsstudenten vertraging zouden oplopen. Als er toch aanleiding toe was, konden universitaire opleidingen besluiten om studenten tegemoet te komen door bijvoorbeeld het aantal studiepunten dat nodig is om naar het tweede jaar te gaan, te verlagen. Ook kozen sommige universiteiten in deze periode voor de mogelijkheid tot BSA uitstel. 

Zie ook: Negatief BSA op de universiteit: Wat nu? en Wat te doen na een negatief BSA van een andere universiteit?

Bindend studieadvies afschaffen: kans op langstudeerders

Veel hbo-studenten waren blij toen het bindend studieadvies kon worden uitgesteld, maar er kwam ook kritiek. Verschillende onderwijsinstellingen waarschuwden voor het ontstaan van een nieuwe generatie 'langstudeerders'. Er was namelijk een lager minimumniveau dat behaald moest worden. Dit was een punt van zorg voor sommige onderwijsinstellingen en politici. Zij stelden dat langstudeerders meer capaciteit van de onderwijsinstellingen vroegen. Wanneer meer studenten verder studeerden zonder de benodigde resultaten te behalen, kon dit de werkdruk voor docenten verhogen.

De reacties op de aanpassing van het bindend studieadvies waren destijds gemengd. Minister van Engelshoven van Onderwijs was echter tevreden met de tijdelijke versoepeling. 

Wat verandert er door de aanpassing van het bindend studieadvies?

De regels rondom het bindend studieadvies (BSA) gaan dus veranderen en dat heeft best wel wat voordelen voor jou als student. Vanaf 2025 hoef je in je eerste jaar nog maar 30 studiepunten te halen om door te mogen naar het tweede jaar. Dit zijn de mogelijke gevolgen:

  1. Met minder punten die je moet halen, is de stress om alles perfect te doen meteen een stuk minder. Dit geeft je de ruimte om te wennen aan het hoger onderwijs en om uit te zoeken wat echt bij je past zónder de angst voor een negatief BSA.

  2. Soms zitten er pittige vakken bij waar je meer tijd voor nodig hebt. Met de nieuwe regels kun je je beter focussen op die vakken zonder meteen bang te zijn dat je een negatief bsa krijgt. 

  3. Als je het eerste jaar doorkomt met 30 punten, heb je meer ruimte om je studie zelf vorm te geven. Misschien wil je een extra cursus volgen, meer tijd besteden aan een bijbaan of je verdiepen in een project? Dat kan dan.

  4. Eerder, als studenten een negatief BSA kregen, probeerden ze soms dezelfde studie ergens anders opnieuw te beginnen. Met de nieuwe, mildere BSA-norm is de kans groter dat je gewoon op je plek kunt blijven zitten, wat een hoop gedoe scheelt.

  5. Minder herstarten van studies betekent ook minder extra studiekosten en minder kans op een oplopende studieschuld.

Ondanks dat het eerste jaar makkelijker wordt, blijft het belangrijk om je studiepunten in de gaten te houden. De eisen in het tweede jaar en daarna blijven bestaan, en je wilt natuurlijk uiteindelijk wel je diploma halen binnen een redelijke termijn. Wat de échte gevolgen op lange termijn zullen zijn van de aanpassing van het bindend studieadvies zal moeten blijken. 

Hulp met je negatief bindend studieadvies? De Studentenadvocaat staat je bij

Heb jij te maken met een negatief BSA en ben je het hier niet mee eens? Neem dan contact met ons binnen de gestelde termijn. Wij nemen de tijd om jouw situatie grondig te bekijken. Samen met jou gaan we na of er misschien bijzondere omstandigheden zijn die niet goed zijn meegewogen, zoals ziekte of andere persoonlijke problemen. Als we vinden dat er grond is voor bezwaar, dan staan we je bij in het hele proces. Wij gaan dan voor jou in beroep bij het College van Beroep voor de Examens tegen het negatief BSA.