De Studentenadvocaat

View Original

1 studiepunt te weinig: wat betekent dit voor je BSA?

Het is dé nachtmerrie van iedere beginnende student: 1 studiepunt te weinig om door te mogen naar het tweede jaar van de opleiding. De bsa-grens ligt meestal rond de 45 studiepunten, en dat is een keiharde grens. De lat ligt dus hoog. Heb je 1 studiepunt te weinig behaald? Dan krijg je een negatief bindend studieadvies en moet je stoppen met de opleiding. Waar komt deze regeling vandaan? En wat nou als je helemaal niet wilt stoppen met je opleiding? Dat zullen we uitleggen in dit blog. Dus heb jij 1 studiepunt te weinig behaald? Lees dan snel verder.

Wat is het belang van studiepunten?

Tijdens je opleiding op de universiteit of hbo moet je een aantal studiepunten halen om door te mogen naar het volgende jaar. Hoeveel studiepunten je moet halen ligt aan je opleiding en onderwijsinstelling. Studiepunten kun je onder meer behalen door bijvoorbeeld opdrachten te maken, colleges te volgen, stage te lopen of tentamens af te leggen. Heb je 1 of meerdere studiepunten te weinig? Dan betekent dat misschien wel dat de opleiding die jij hebt uitgekozen niet helemaal bij je past. Te weinig studiepunten is dus echt te weinig studiepunten. Dus ook met slechts 1 studiepunt te weinig zit je mogelijk niet op je plek en kun je wellicht beter een andere studie gaan doen.

Lees ook: Studiepunten in het hbo en wo: alles wat je moet weten.

Wist je dat de regels voor het behalen van studiepunten mogelijk gaan veranderen vanaf 2025-2026? Dit kan invloed hebben op hoeveel studiepunten je nodig hebt voor een positief BSA. Wil je weten of deze veranderingen ook voor jou gelden? Lees dan hier meer over de aanstaande aanpassingen in het BSA-beleid.

Wat gebeurt er als je 1 studiepunt te weinig hebt?

In het eerste jaar van je studie kun je in totaal meestal 60 studiepunten halen. Behaal je al deze 60 studiepunten? Dan heb je het eerste studiejaar overleefd en krijg je een positief bsa én een propedeusediploma. Haal je geen 60 studiepunten, maar wel 45 of meer? Ook dan krijg je een positief bsa. Maar wat nou als je 44 studiepunten haalt, ofwel; 1 studiepunt te weinig? Dan krijg je een negatief bsa en moet je stoppen met je studie.

Denk jij echter dat je dit bindend studieadvies onterecht hebt gekregen? Dan heb je de mogelijkheid om deze beslissing aan te vechten. En daar kunnen wij jou bij helpen. Neem daarom contact met ons op.

Waarom bestaat het bindend studieadvies?

Met behulp van het bindend studieadvies wordt het mogelijk om een student die niet geschikt blijkt te zijn voor een studie tijdig te verwijzen naar een opleiding die meer kans op succes biedt. Het bindend studieadvies geeft dus advies over of je door mag gaan met je opleiding of niet. Dit wordt bepaald aan de hand van je prestaties.

Het bindend studieadvies kan dus negatief of positief zijn. Bij een positief bindend studieadvies mag je de opleiding vervolgen. En bij een negatief bindend studieadvies is het niet mogelijk om je opleiding voort te zetten. Hogescholen en universiteiten weten vanuit resultaten uit het verleden wat de drempel is om nog echt slaagkansen te hebben. Verder aanmodderen heeft dan geen zin. Dat geldt dus óók voor 1 studiepunt te weinig.

Ben jij benieuwd met welke gevolgen een negatief bsa nog meer gepaard gaat? Lees dan ook eens onze blog Negatief bindend studieadvies, wat zijn de gevolgen?

1 studiepunt te weinig door persoonlijke omstandigheden

Bij het uitbrengen van het bindend studieadvies wordt er rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van iedere student. Bestaat er een causaal verband tussen die omstandigheden en het feit dat jij 1 studiepunt te weinig hebt behaald? Dan zal jouw onderwijsinstelling je waarschijnlijk tegemoetkomen. Heb jij bijvoorbeeld te maken gekregen met zwangerschap, ziekte, topsport of bijzondere familieomstandigheden? Dan moet jouw onderwijsinstelling deze omstandigheden van de wet ‘in acht nemen’. Er bestaat dan een kans dat er een uitzondering voor jou wordt gemaakt.

Bespreek je studievoortgang met je decaan

Heb jij 1 studiepunt te weinig door persoonlijke omstandigheden? Dan is het wel van belang dit aan te geven bij de decaan van jouw onderwijsinstelling. Ook is er een bewijs van de omstandigheden nodig. De decaan kan vervolgens advies uitbrengen aan de examencommissie. Wellicht kom jij dan in aanmerking voor een uitzondering.

1 studiepunt te weinig aanvechten?

Heb jij 1 studiepunt te weinig en als gevolg daarvan een negatief bindend studieadvies gekregen? Dan moet je stoppen met je opleiding. Dat is natuurlijk enorm balen! Maar het feit dat het studieadvies ‘bindend’ is, hoeft nog niet meteen te betekenen dat je daar akkoord mee hoeft te gaan. Er blijft namelijk altijd nog een mogelijkheid om in beroep te gaan. Als jij 1 studiepunt te weinig hebt voor een positief bsa, kun je in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Mocht dit ook niet baten kun je ook nog in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO).

Hulp nodig bij een negatief bindend studieadvies?

Heb jij 1 studiepunt te weinig en daardoor een negatief bsa gekregen? Dat is heel vervelend. Gelukkig kan de Studentenadvocaat jou bij staan met een juridisch stevig onderbouwde reactie tegen een negatief bsa bij het CBE. Als dit niet werkt kunnen we ook nog in hoger beroep gaan bij het CBHO. Dus heb jij 1 studiepunt te weinig en wil je niet stoppen met je opleiding? Wij zijn specialist op het gebied van het aanvechten van een negatief bsa. Neem daarom direct contact met ons op. Dan helpen wij je verder en zul je sterker in je schoenen staan.